analiza presude / Jadranka Sloković: 'Koristit ćemo dijelove arbitražne odluke iz Ženeve da spriječimo izručenje Todorića'

Image
Foto: Igor Soban/PIXSELL

Analizirala je arbitražnu presudu u slučaju INA-MOL što ju je Hrvatska izgubila te je ocijenila kako bi neke njezine dijelove mogla koristiti i u argumentaciji protiv izručenja Todorića Hrvatskoj

12.11.2017.
13:55
Igor Soban/PIXSELL
VOYO logo

Odvjetnica Jadranka Sloković, koja brani Ivicu Todorića i Ivu Sanadera danas je gostovala u Točki na tjedan N1 Televizije. Pritom je analizirala arbitražnu presudu u slučaju INA-MOL što ju je Hrvatska izgubila te je ocijenila kako bi neke njezine dijelove mogla koristiti i u argumentaciji protiv izručenja Todorića Hrvatskoj.

PROČITAJTE VIŠE:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sloković smatra kako smo u situaciji u kojoj su na jednoj strani interesi Hrvatske dok su suprotni tome interesi Ivice Todorića.

"Mogu razumijeti da država svoje interese štiti, no to se ne može pretvoriti u kršenje nečiji prava", kazala je i pritom podsjetila kako je Arbitražni sud u Ženevi utvrdio da je Robert Ježić, ključni svjedok o mitu što ga je Sanader navodno dobio od Zsolta Hernadija, predsjednika uprave MOL-a, zapravo nepouzdan svjedok, te i da hrvatsko pravosuđe u Sanaderovom slučaju nije bilo nepristrano.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne radi se o tome da je sudac Ivan Turudić bio pristran tijekom suđenja, no nakon odluke Ustavnog suda kojim je pravomoćna presuda ukinuta komentirao je proces i to je ostavilo dojam njegove pristranosti", navela je te nadodala kako je Vrhovni sud RH već oduzeo postupak protiv Sanadera Turudiću zbog sumnje u njegovu pristranost, dok je Ustavni sud u svojoj presudi implicirao kako bi bilo bolje da neki drugi sudac sudi u ponovljenom procesu.

S druge strane, prema njenom mišljenju, odluka Ustavnog suda RH koji je ukinuo presudu Sanaderu nije imala nikakvog utjecaja na arbitražnu odluku - ona je samo uzeta kao činjenica jer je sud tužbom dobio mandat da utvrdi jesu li ugovori INA-e i MOL-a sklopljeni nakon davanja mita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ova arbitražna odluka po njezinim mišljenju ne umanjuje šanse Hrvatske pred arbitražnim sudištem u Washingtonu gdje je MOL tužio Hrvatsku zbog kršenja obveza i postupaka u vezi s MOL-ovim investicijama u Hrvatskoj.

"To sudište je neovisno i ono ne mora uzeti u obzir činjenice utvrđene u prvoj arbitraži", kazala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo