'Ja sam počeo suradnju, bez ičijeg poziva'

Ivo Josipović pozvao je Milorada Pupovca da prvom prilikom odu u Vukovar skupa i porade na izgradnji škole koju bi pohađala i srpska i hrvatska djeca.

7.9.2012.
16:39
VOYO logo

Milorada Pupovca smo zamolili za odgovor na predsjednikov poziv u Vukovar. On na ovu predsjednikovu ispruženu ruku pomirenja kaže kako "ni jednu do sada nije odbijao pa ni kod ozbiljnijih sukoba te nema razloga da to ne učini ni kada je Josipović u pitanju".

"No, u ovoj priči je srpska zajednica bila aktivan akter i htio bih mu svrnuti pozornost na one aktere koji to nisu bili", kaže SDSS-ovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On odbacuje teze da je, kao što Josipović tvrdi, njegova stranka bila na putu otvaranja zajedničke škole u Vukovaru, a u koju namjeravaju ulagati sjevernoeuropske ambasade.

"Suradnju s Norvežanima i drugim nordijskim zemljama sam započeo ja kao zastupnik SDSS-a. Za to mi nije trebao ničiji poziv, nego sam radio u skladu sa svojim uvjerenjima", odgovara Pupovac Josipoviću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Srpska zajednica tu nije bila problem'

No, druga je stvar što se vlade i ministarstva obrazovanja ovih godina nisu htjeli time baviti, nastavlja. Nisu pokazali interes ni kada je u pitanju program škola, ni udžbenika povijesti i književnosti koji ne doprinose toleranciji i upoznavanju sa ulogom Srba u Hrvatskoj, ni kada je u pitanju status manjinskih škola te naslijeđe podijeljenih škola u Istočnoj Slavoniji i drugim krajevima zemlje.

"Sve što sam nabrojao čini mi se daleko značajnijim problemom i ako će se o tome razgovarati, spreman sam razgovarati sa svim zainteresiranima. No, u tim stvarima ni ja, niti srpska zajednica nismo radili problem. Inicijative su dolazile od nas, ali su zaustavljene ili ne bi bile realizirane", navodi Pupovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Drago mi je da predsjednik želi voditi brigu o tome, ali neka krene od one strane koja je najmanje radila na tome da dođe do promjena. To srpska zajednica nije", zaključuje Pupovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo