ABECEDA POJMOVA / J kao javno mnijenje, javno glasovanje...

Image
Foto: RTL

Jednokružni većinski izbori je većinski izbori u kojima pobjeđuje kandidat koji u prvom i jedinom krugu glasovanja dobije najveći broj glasova birača.

18.11.2011.
12:08
RTL
VOYO logo

Javno glasovanje - oblik otvorenoga glasovanja koje se provodi pred očima javnosti i kojemu glasač ne može zatajiti ili skriti vlastiti politički izbor. Povijesno se pojavljivalo kao (1) aklamacijsko glasovanje na javnim skupovima i u skupštinama; (2)  glasovanje viva voce, tj. glasovanje uglas pozivanjem članova da skupno kažu “da” ili “ne” nekom prijedlogu; (3) glasovanje pojedinačnim prozivanjem članova skupštine ili skupa da javno prihvate neki prijedlog riječju “da” ili da ga odbiju riječju “ne”; (4) glasovanje ustajanjem pojedinaca ili dizanjem ruke; (5) glasovanje javnim osobnim potpisom u tzv. glasačkoj knjizi; (6) glasovanje potpisivanjem glasačkih listića; (7) glasovanje u odvojenim, jasno označenim, a katkad i prozirnim glasačkim kutijama u izborima za članove parlamenta, predsjednike države i sl., koje imalo privid tajnoga, a zapravo je bilo javno ili polujavno glasovanje. Do kraja 19. i početka 20. stoljeća održalo se i kao oblik biranja modernih parlamenata u najrazvijenijim zemljama. Opravdavalo se tvrdnjama da ono znači dosljedno poštovanje načela javnosti u svim javnim institucijama i postupcima, te da pojedinci koji nisu sposobni podnijeti politički i moralni teret javnoga glasovanja nisu dostojni ni prava glasa. Upozoravalo se na to da je nužno u uvjetima masovne nepismenosti stanovnika koji nisu bili sposobni samostalno ispuniti glasačke listiće. Protivnici su tvrdili da je javno glasovanje represivno, jer omogućuje ucjene i potkupljivanje birača. Pedstavnici vlasti mogli su nadzirati javno glasovanje te utjecati na rezultate izbora zastrašivanjem, ucjenama, kaznama i sl. Različiti oblici javnog glasovanja održali su se u skupštinama, na konvencijama, u odborima, na sastancima i drugdje, kako u politici tako i u gospodarstvu, kulturi, znanosti itd.

Javno mnijenje - izražavanje mišljenja širokih masa o svim pitanjima koja su od društvenog značaja. Javno mnijenje se u najširem smislu bavi s "res publica". Dakle, tom pojmu "javnosti" pripadaju svi građani i udruženja građana koji razmišljaju i razgovaraju o zajednici u kojoj žive te ta razmišljanja formuliraju u kritiku i odbijanje, prijedloge i prihvaćanje, koje javno izražavaju i zastupaju, te i na taj način pokušavaju utjecati na javno mnijenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jednokružni većinski izbori - većinski izbori u kojima pobjeđuje kandidat koji u prvom i jedinom krugu glasovanja dobije najveći broj glasova birača. Nazivaju se i izborima relativnom većinom, a u anglosaksonskoj izborno-političkoj tradiciji i first-past-the-post-system i winner-take-all-system. Provode u jednomandatnim izbornim okruzima, natječu se pojedinačni kandidati, a svaki birač ima jedan glas kojim glasuje za jednog kandidata. Pripisuju im se jednostavnost i razvidnost, širenje granica izbornog natjecanja otvaranjem mogućnosti sudjelovanja neovisnih kandidata, ublažavanje stranačkih, klanovskih ili obiteljskih utjecaja u politici, personalizacija izbora, umanjivanje izgleda za uspjeh ekstremističkih stranaka, čvršće vezivanje zastupnika uz birače izbornih okruga u kojima su izabrani i dr. Zamjera im se da omogućuju pobjedu onome tko ne predstavlja većinu nego “najbrojniju manjinu”. Iz političkog predstavništva praktično isključuju političke i druge manjine, obeshrabruju razvitak etničkih, regionalnih i sličnih stranaka, stvaraju veliku natpredstavljenost glasovno najjače stranke pomoću “bonusnih mjesta”, rezultiraju velikim brojem “propalih glasova”, omogućuju manipuliranje u podjeli na izborne okruge itd. Dvostranački parlamentarni sustav, “umjetna” parlamentarna većina i stabilna jednostranačka vlada glavni su tendencijski politički učinci izbora relativnom većinom.

Jednomandatni izborni okrug - izborni okrug u kojemu se dodjeljuje samo jedan mandate, odnosno bira samo jedan zastupnik. Broj jednomandatnih okruga jednak je broju mjesta u pr edstavničkom tijelu za koje se provode izbori. Podjela zemlje na jednomandatne okruge najvažniji je element većinskih izbornih sustava, te je u razvijenim demokracijama s klasičnim anglosaksonskim i romanskim izbornim pravom uređena posebnim pravnim aktima i njome se bave posebna tijela. Utvrđivanje granica izbornih okruga i njihovo periodično mijenjanje mogu proizlaziti iz samostalnih odluka većinske parlamentarne stranke i jednostranačke vlade, sporazuma dviju najvećih parlamentarnih stranaka ili prosudaba neovisnih nestranačkih tijela. U suvremenim demokracijama prevladava posljednji oblik odlučivanja, te one imaju posebna tijela koja se bave tim pitanjima. Okruzi se tvore na osnovi biračke kvote ili prosječne veličine biračkog tijela koja se utvrđuje dijeljenjem ukupnog broja birača ili stanovnika brojem mjesta u predstavničkom tijelu. U podjeli se vodi briga o zemljopisnim i administrativnim granicama, zajedničkim interesima pojedinih krajeva i komunikacijskim pravcima, populacijskim trendovima i dr. Poštuju se i načela zemljopisne kompaktnosti i teritorijalne kontinuiranosti izbornog okruga, što znači da nijedan dio ne smije ostati nepovezan s ostatkom okruga. Kako bi se poštovale zemljopisne i administrativne granice ili zajednički interesi pojedinih krajeva, u pojedinim su slučajevima dopuštena stanovita odstupanja od biračke kvote. Povezuju se s posebnim shvaćanjem političkog predstavništva i uloge zastupnika kao predstavnika konkretnog okruga u kojemu je izabran i koji je stoga u parlamentu dužan ponajprije zastupati interese tog dijela biračkog tijela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo