IZVRŠNA DIREKTORICA GONG-A: / 'Imamo neustavne izborne jedinice, a glas ne vrijedi jednako u svim regijama'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

'Ne postoji politička volja stranka jer pretpostavljamo da oni strahuju od regionalnog preustroja koji bi mogao doći u pitanje promjenom izbornih jedinica',

17.6.2020.
16:17
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Izvršna direktorica GONG-a Oriana Ivković Novokmet kaže da su od 2010. godine izborne jedinice u Hrvatskoj neustavne jer glas ne vrijedi jednako u svim regijama. Dodala je kako je jedno istraživanje GONG-a pokazalo da u praksi od 2000. do danas pedesetak ljudi ne bi bilo u Saboru, već bi na njihovim mjestima sjedili neki drugi ljudi.

"To je po nama top tema koju treba mijenjati, ali ne postoji politička volja stranka jer pretpostavljamo da oni strahuju od regionalnog preustroja koji bi mogao doći u pitanje promjenom jedinica", kazala je Ivković Novokmet gostujući u Studiju 4 HRT-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Deset izbornih jedinica, ali ne s istim brojem mandata

Dodala je kako je njihov prvi prijedlog bio da umjesto deset izbornih jedinica imamo šest, ali da sada razvijaju prihvatljiviji model prema kojem bismo imali 10 jedinica, s tim da se u svima ne bi biralo 14 zastupnika, već broj sukladan broju birača ili broju stanovnika.

Podsjetila je da su iz GONG-a nedavno poslali apel predsjedniku Zoranu Milanoviću tražeći da se odredi oko načina dodjele mandata, odnosno mandatara koji će sastavljati vladu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Postoje ustavne nejasnoće i u želji da se ne ponovi slučaj s prošlom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, koja je prije nego što je dodijelila mandat počela u sjeni sastavljati neku svoju vladu. Cijeli proces je bio užasno netransparentan i u vremenskoj stisci. Smatramo da javnost ima pravo znati kojim će se kriterijima rukovoditi predsjednik Milanović", kazala je Ivković Novokmet.

Image
KOLINDA SE NIJE ODAZVALA, A HOĆE LI MILANOVIĆ? /

Gong traži od predsjednika da pojasni postupke za imenovanje mandatara

Image
KOLINDA SE NIJE ODAZVALA, A HOĆE LI MILANOVIĆ? /

Gong traži od predsjednika da pojasni postupke za imenovanje mandatara

Ženske kvote nužne radi rodno ravnopravnijeg Sabora

U ponoć je istekao rok za predaju kandidacijskih lista, a kritike GONG-a idu na račun i HDZ-a i SDP-a jer imaju po jednu nositeljicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ženske kvote su nužne da bismo za 10 godina mogli imati rodno ravnopravniji parlament. One su nužne ako želimo da taj svijet politike prestane biti muški, kakav je sada, i žena nema u onoj mjeri niti mogu napredovati kao njihovi muški kolege bez obzira na obrazovanje ili iskustvo", kazala je.

Istaknula je da su se "zbog toga naplaćali puno kazni i da to samo pokazuje da im nije stalo do rodne ravnopravnosti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo