Ovo je vaš život u brojkama / DZS o cijenama - inflacija 12,1%: Unazad godinu dana plaća vam je više-manje ista, a kao da vam je manja?

Image
Foto: Ivan Škrinjar/RTL

Najveći dio poskupljenja prijevoza od 2015. otpada na zadnju godinu. Porazna je usporedba poskupljenja alkohola i duhana s poskupljenjem hrane

15.7.2022.
12:27
Ivan Škrinjar/RTL
VOYO logo

Mjereći rast cijena ove godine, odnosno lipnja ove godine u odnosu na ranija razdoblja, Državni zavod za statistiku izračunao je da su u lipnju cijene prosječno bile 1,1 posto više nego u svibnju 2022. Mjereći u odnosu na lipanj 2021., DZS navodi da su cijene porasle za čak 12,1 posto.

DZS je, također koristeći indeks potrošačkih cijena, izračunao i to da su prosječne cijene u posljednjih 12 mjeseci u odnosu na prosječne cijene u periodu od srpnja 2020. do lipnja 2021. bile 6,3 posto više. Pa ako vam u međuvremenu plaća nije rasla ili je rasla, ali po nižoj stopi nego što su rasle cijene, sva je prilika da imate ispravan dojam kao da zarađujete manje nego prije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Ovo je vaš život u brojkama /

DZS o cijenama - inflacija 12,1%: Unazad godinu dana plaća vam je više-manje ista, a kao da vam je manja?

Image
Ovo je vaš život u brojkama /

DZS o cijenama - inflacija 12,1%: Unazad godinu dana plaća vam je više-manje ista, a kao da vam je manja?

DZS je objavio nekoliko tablica kojima grafički prikazuje poskupljenje po određenim skupinama dobara i usluga, odnosno što je poskupjelo najviše, što je najviše utjecalo na rast životnih troškova…

Prvo, ako se gleda koje su skupine koliko poskupjele od svibnja do lipnja, uočljiv je jasan i inflatorni, ali i sezonski pomak. Odjeća i obuća su čak pojeftinili, i to u prosjeku za skoro tri posto, a poskupjeli su restorani i hoteli, za tri i pol posto. Slijede prijevoz, skuplji nešto više od dva posto, hrana i bezalkoholna pića, skuplji za nešto manje od dva posto, koliko i rekreacija i kultura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Indeks potrošačkih cijena u lipnju 2022. u prikazu DZS-a pokazuje da su hrana i bezalkoholna pića danas u odnosu na 2015. poskupili isto onoliko koliko i alkoholna pića i duhan, 23,8 posto. Dodatno katastrofalna vijest je, osim što je jedno neophodno za život, a od drugog se može umrijeti, i to što u strukturi troškova hrana sudjeluje s oko 26, a alkohol i duhan s tek nešto više od pet posto.

Godišnje je još poraznije. Danas su alkohol i duhan skuplji nego u lipnju 2021. samo 1,5 posto, dok su hrana i bezalkoholna pića skuplji čak 16,9 posto. Odjeća i obuća su skuplji čak 11,1 posto. Voda, struja, plin, stanovanje i slično 9,6 posto su skuplji. Zdravlje je, srećom, poskupjelo samo 1,3 posto, ali je zato prijevoz skočio 20,3 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U toj kategoriji očito je što je uzrok poskupljenju. Prijevoz je u zadnjih sedam godina poskupio 26,5 posto, što znači da samo na posljednju od tih sedam godina otpada čak 20,3 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo