Izvješće o padu MIG-ova bit će za koji dan

Izvješće o padu MIG-ova će vjerojatno biti gotovo za koji dan, kazao je predsjednik Josipović te dodao kako je istraga u potpunosti neovisna.

18.10.2010.
16:59
VOYO logo

Vijeće za obranu dalo je rok od 60 dana da se razmotri mogućnost obnove borbenih zrakoplova MIG 21, podržalo je izgradnju ophodnih brodova (po modelu 1+3) te razgovaralo o smanjenju zapovjednog kadra u odnosu na broj vojnika u skladu s NATO standardom.

Istraga o padu dvaju borbenih zrakoplova dobro napreduje i vjerojatno ćemo za koji dan imati prvo izvješće, izvijestio je u ponedjeljak novinare nakon održane sjednice Vijeća predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Ivo Josipović u svome uredu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Niti premijerka, ni ja osobno ne utječemo na njihov rad", naglasio je predsjednik.

Dodao je da je rok za podnošenje izvješća 30 dana i upravo istječe za koji dan. "Izviješteni smo da su istrage tog tipa složene i komplicirane, da dobro napreduju i imaju punu potporu premijerke, mene i načelnika OS-a", rekao je Josipović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je da su razmatrali i provedbu strateških dokumenata i obrambenog proračuna Ministarstva obrane za 2010., 2011 i 2012. godinu te da je prihvaćen zaključak da se mora štedjeti i formirati proračun u skladu sa zaključkom da se ne povećava rashodovna strana. Razmatrali su i opcije koje se odnose na osiguravanje potrebnih sredstava za funkcioniranje OS dijelom i iz prodaje nekretnina neperspektivnih za OS.

Što se tiče otvorenog informacijsko-komunikacijskog sustava zaključeno je da se pristupi opremanju 120 borbenih vozila s minimalnom konfiguracijom (u suradnji s tvrtkom Tales) te da se razmotre i druge mogućnosti suradnje u skladu s mogućnostima RH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razgovarali smo i o kadrovskoj politici u obrambenom sustavu i zaključili da će se i u okviru mogućih promjena u zakonodavstvu i u kadrovskoj politici u obrambenom sustavu nastoji uskladiti konkretno stanje u pogledu konkretnog broja časnika, dočasnika i vojnika s potrebama i reducirati broj časnika sukladno standardima NATO-a i potrebama. Raspravljali smo i o tome da bi trebalo definirati karijerni put najviših vojnih dužnosnika (načelnika GS-a, šefa Vojno obavještajne službe i glavnog inspektora OS) za koje smatramo da bi trebale biti završne u vojnoj karijeri.

Premijerka Kosor je potvrdila da su razgovarali i o proračunu MORH-a i OS za 2011., napominjući da je zajedno s ministrom Ivanom Šukerom dodatno obrazložila okvire i smjernice proračuna za iduće godine te saborske odluke na Vladin prijedlog da se ne povećavaju proračunski rashodi. U te se okvire, stoga, mora uklopiti i proračun Ministarstva obrane, istaknula je Kosor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članci:

arti-201010060453006 arti-201009280464006 arti-201009240027006 arti-201009230528006

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo