Izumio uređaj protiv vožnje u pogrešnom smjeru

Čitajući u novinama o sve češćim vožnjama u krivom smjeru na autocesti, jedan se Puljanin dosjetio izuma koji bi mogao spriječiti potencijalne tragedije.

14.3.2011.
12:31
VOYO logo

Zoran Mitanovski, 43-godišnji pulski inovator, osmislio je i patentirao uređaj koji fizički sprečava ulazak vozača u krivi smjer na autocesti, piše Glas Istre. Uređaj se sastoji od željeznog kućišta ukopanog u asfalt, iz kojeg izviruju nazubljene limene ploče pod kutom od 60 stupnjeva u smjeru vožnje. Sa stražnje strane ploča postavljen je protuuteg i ublaživač udarca.

Kad vozilo koje se kreće u dopuštenom smjeru prijeđe preko uređaja, ploče se po principu klackalice spuštaju preko osovine i potom vrate u početni položaj, no ako se vozilo kreće u pogrešnom smjeru ploče se ne spuštaju nego buše sve četiri gume.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Čitajući u medijima o tom problemu počeo sam razmišljati na koji bi se način takav vozač mogao najbrže zaustaviti. Tu mi je sinula ideja i počeo sam s konstruiranjem uređaja, za što mi je trebalo oko dva mjeseca", ispričao je Mitanovski.

Probni model Mitanovski je sastavio u Uljaniku, gdje je zaposlen kao autogeni rezač i traser, a potom je uslijedilo testiranje u stvarnim uvjetima, što ga je koštalo nekoliko probušenih guma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sustav sam testirao tako da sam ga ukopao u zemlju i prelazeći preko njega automobilom, različitim brzinama, promatrao ponašanje vozila i istovremeno reakciju uređaja, što sam i dokumentirao. Ne bi li bio namijenjen za sve vrste motornih vozila, uspješno ga je testirao i motociklist, stoga tvrdim da svi mogu bez opasnosti prijeći preko uređaja", kazao je Mitanovski.

Koncesionar na Istarskom ipsilonu Bina Istra je već upoznat s ovim patentom, no kažu, ne mogu samoinicijativno koristiti patente, koliko god oni bili zanimljivi, bez njihova prethodnog odobravanja propisima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uređaj može biti zanimljiv jer fizički zaustavlja vozila koja se upute u krivom smjeru, no bojimo se i da može prouzročiti određene posljedice za vozača i putnike vozila kojem se u jednom trenutku probuše sve četiri gume", objasnio je član Uprave Bina-Istre Christian Santaleza za Glas Istre.

Vezani članci:

arti-201002260298006 arti-201007230674006 arti-201010130195006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo