u posjetu Hrvatskoj / Izraelski predsjednik: 'Želimo biti inspiracija drugima, kao hrvatska nogometna ekipa'

Image
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

'Sigurnost znači i suradnju i ona mora uključivati mnoga područja. Izrael želi produbiti suradnju između naše dvije zemlje'

25.7.2018.
11:37
Slavko Midzor/PIXSELL
VOYO logo

U organizaciji Ministarstva obrane Republike Hrvatske (MORH) održala se u srijedu Konferencija obrambenih industrija Hrvatske i Izraela na kojoj su nazočili hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, izraelski predsjednik Reuven Rivlin i hrvatski ministar obrane Damir Krstičević.

Ministar Krstičević kazao je kako Hrvatska i Izrael dijele zajedničke točke interesa te da se prošlogodišnjim memorandumu stvorio temelj za obrambenu suradnju. "Kruna dosadašnje suradnje je odluka o nabavci borbenog aviona. Riječ je o golemom iskoraku za Hrvatsku vojsku i Hrvatsko ratno zrakoplovstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dobili smo priliku surađivati s najboljima i učiti od najboljih. Naš san je 2020., kada slavimo 25 godina Oluje i počinjemo predsjedati Europskom unijom, na hrvatskom nebu vidjeti prva dva aviona u rukama hrvatskih pilota", kazao je Krstičević.

"Naše prijateljstvo ogleda se u činjenici da je Hrvatska pohitala u pomoć Izraelu zrakoplovima 2016. kada su tamo harali požari. Vjerujemo kako izgradnja partnerstva i suradnja otvara prostor za nove investicije. Obrambena industrija u RH ostvaruje značajne izvozne rezultate. Ima jos dosta prostora za razvoj", kazao je Krstičević te dodao da će tvrtke dogovoriti zajedničke aranžmane. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednica Grabar-Kitarović kazala je kako je odnos Hrvatske i Izraela teka na početku, ali da posotji proces za širenje suradnje."Nadam se da će se on proširiti i izvan obrambenog sektora. Ipak, sektor obrambene industrije bit će glavni pokretač", kazal je predsjednica.

"Izraelska je industrija među najcjenjenijim u svijetu. Hrvatska se s tim ne može natjecati, ali i hrvatske tvrtke su sinonim za kvalitetu", kazala je predsjednica te poručila kako postoji mpogućnost za otvaranje novih poslovnih prilika za njih na izraelskom tržištu.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Izraela Reuven Rivlin kazao je da je Izrael na neki način poput Hrvatske. "I mi smo mala zemlja i želimo biti inspiracija drugima, kao vaša nogometna ekipa. Motivacija i volja su potrebni. Ali nisu dovoljni. Momčad treba profesionalne igrače i najbolju moguću tehnologiju. 

Izrael daje Hrvatskoj najsuvremenije, najmoćnije avione. Ne samo avione, nego i simulatore i znanje i trening. Ovaj sporazum je plod prijateljstva, napornog rada", kazao je Rivlin

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sigurnost i mir se ne smiju uzeti zdravo za gotovo. Sigurnost znači sloboda od nasilja, obrana naših granica, suvereniteta i teritorijalnog integriteta, sposobnost da komuniciramo u svim uvjetima, to je pomoć u hitnim situacijama na kopnu, moru i u zraku.

Sigurnost znači i suradnju i ona mora uključivati mnoga područja. Izrael želi produbiti suradnju između naše dvije zemlje. Puno je toga postignuto, ali postoji prostor za dodatni napredak", zaključio je Rivlin. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo