IZRAELSKI MEDIJI TVRDE: / 'Dogovoreno je, Hrvatska će kupiti naše avione F-16, a posao je težak pola milijarde dolara'

Image

Hrvatska ovim postupkom mijenja svoje dotrajale MiG-ove 21, a ovaj se posao s pravom smatra jednim od najvećih i najsloženijih poteza nakon završetka Domovinskog rata

26.1.2018.
12:41
VOYO logo

Prvi jučerašnji bilateralni susret hrvatskog premijera AndrejaPlenkovića u Davosu vjerojatno je bio i najvažniji. Naime, Plenković se sastao s izraelskim premijerom BenjaminomNetanyahuom, a kako javljaju izraelski mediji susret je obilježio razgovor o borbenim zrakoplovima koje Hrvatska namjerava kupiti te je navodno i postignut dogovor dvojice šefova vlada o tom velikom poslu, tvrdi Jerusalem Post.

Kao što znamo, Izraelci su svoju ponudu, koja se odnosi na američke zrakoplove F-16, predstavili još u listopadu pa je Netanyahuu sastanak u Davosu poslužio kao prilika da pogura ovaj iznimno vrijedan posao za izraelsku stranu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovakav je razvoj događaja još jedan izraz dubokih veza dviju zemalja", priopćio je kabinet izraelskog premijera.

Stiže 30-ak rabljenih aviona

Posao obnove hrvatskog ratnog zrakoplovstva vrijedan je oko pola milijarde dolara, a Izraelci će nam za tu svotu prodati 30-ak rabljenih borbenih aviona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, završetkom faze validacije i evaluacije ponuda početkom prosinca izrađena je Studija izvodljivosti za donošenje odluke o nabavi višenamjenskog borbenog aviona (VBA) na državnoj razini.

Kako su tada objasnili iz MORH-a, koraci u procesu donošenja odluke na državnoj razini uključuju mišljenja Odbora za obranu Hrvatskog sabora i Vijeća za obranu, čiji su članovi predsjednica Republike, predsjednik Hrvatskog sabora, predsjednik Vlade, ministar nadležan za poslove obrane, ministar nadležan za vanjske poslove, ministar nadležan za financije, načelnik Glavnog stožera OS RH, predsjednik Odbora za obranu Hrvatskog sabora i savjetnik predsjednice Republike za poslove obrane. Posljednji korak u procesu je odluka o nabavi VBA koju donosi Vlada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mijenjamo dotrajale MiG-ove

Hrvatska ovim postupkom mijenja svoje dotrajale MiG-ove 21, a ovaj se posao s pravom smatra jednim od najvećih i najsloženijih poteza nakon završetka Domovinskog rata.

Osim Izraelaca, zrakoplove F-16 u raznim inačicama su u listopadu ponudili još i Grci te Amerikanci, dok je švedski koncern SAAB ponudio borbene zrakoplove JAS 39 Gripen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krstičević: Odluka o novom borbenom avionu mora biti odgovorna i priuštiva

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, upitan o nabavi novog borbenog aviona, rekao je kako su sada u procesu donošenja odluke na državnoj razini. "Želimo odgovorno i priuštivo donijeti odluku koju Hrvatska može ispuniti. Moramo voditi računa i o svim drugim aspektima, svim društvenim skupinama u Hrvatskoj", rekao je danas Krstičević.

Dodao je kako se o toj odluci čekalo 15 godina ponovivši kako ona mora biti "odgovorna i priuštiva".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo