četvrtak dan odluke? / Izraelci stižu u Zagreb, član tima koji je odlučivao o F-16: 'Za mene proces nije završen!'

'U četvrtak možemo očekivati i od skroz pozitivnog do skroz negativnog ishoda', rekao je za RTL pukovnik Ivica Ivandić

8.1.2019.
18:38
VOYO logo

U iščekivanju dolaska visokog izaslanstva izraelskog ministarstva obrane u Zagreb u četvrtak, sve su glasnija nagađanja kako je pravi razlog američkog stopiranja prodaje zrakoplova Hrvatskoj, mogućnost da Izraelci, koji su inače poznati i kao odlični trgovci, posao prošire na još neke zemlje, prije svih Kolumbije, kojoj se neslužbeno nudio isti F-16 Barak kako i Hrvatskoj. 

Iako se nagađalo da bi mogli svoj posao proširiti i na Bugarsku te Rumunjsku, to se nije dogodilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jer se na bugarski natječaj nisu niti javili, a Rumunji još važu koji zrakoplov kupiti jer nisu otplatili niti prethodno nabavljene F-16.  

Ivandić za RTL: 'U četvrtak možemo očekivati i od skroz pozitivnog do skroz negativnog ishoda'

Reporter RTL-a Zoltan Kabok o svemu ovome razgovarao je s pukovnikom Ivicom Ivandićem, članom stručnog tima za nabavku višenamjenskog borbenog zrakoplova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koliko je ova činjenica da očito postoje neriješena pitanja Izraela i SAD-a za Hrvatsku u konačnici nepremostiva prepreka? 

Problem rješenju predstavlja jer ne možemo završiti proces. Ne možemo sklopiti ugopvor. To bi značilo da moramo proces poništiti i tražiti novo rješenje.

Je li to povjerenstvo trebalo, bilo dužno na neki način znati? Jesu li u sastavu Povjerenstva bili i predstavnici za međunarodne odnose, za međunarodno pravo, vojnu diplomaciju...?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ponuda je ocjenjivana po 4 domene. Sve razine su bile upoznate sa sadržajem ponude. I načinom na koji se ona ocjenjivala.

Sporni su izraelski hardver i softver. Mogu li Izraelci ponuditi modificiniranu verziju F-16? Je li to izmijenjen natječaj?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U principu to bi bio izmijenjen natječaj jer mi smo dali specifikaciju. Za takvu ponudu je Izrael dobio predodobrenja američke strane. 

Što znači dolazak izraelskog izaslanstva - kraj ili neočekivani obrat?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Proces za mene nije završen. U četvrtak možemo očekivati i od skroz pozitivnog do skroz negativnog ishoda za Hrvatsku.

Mogu li Izraelci doći s američkim TPT-jem?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve je moguće!

Igra sudbine
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo