kbc split protiv zastupnice / Iznošenje tajnih podataka o pacijentu: 'Bolnica je pogriješila, ovo nije izoliran slučaj'

U Udruzi doznajemo i da ovaj slučaj nije izoliran te da su o nekima već obavijestili i pravobraniteljicu

13.10.2018.
19:23
VOYO logo

"KBC Split se trebao očitovati, ali nisu smjeli iznositi osobne podatke" - tako je u jučerašnjem RTL-u Danas pomoćnik ministra zdravstva Vili Beroš komentirao postupanje bolnice u slučaju saborske zastupnice MOST-a koja je iznijela potresno iskustvo nakon spontanog pobačaja. I dok se u Hrvatskoj liječničkoj komori suzdržavaju od donošenja zaključaka, u udruzi pacijenata smatraju kako je bolnica prekršila brojna prava iz Zakona o zaštiti pacijenata te poručuju ovakvih slučajeva ima još

Bolnica je pogriješila! Poručuju iz Udruge za promicanje prava pacijenata osvrćući se na slučaj saborske zastupnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pravo na očuvanje podataka povreda osobnih medicinskih podataka je nešto što se u ovom slučaju prekršilo, jer se nije vodilo računa o tome da su ti podaci povjerljivi bez obzira što je pacijentica sama dio podataka iznijela, ona nije navela niti ustanovu, niti konkretne činjenice koje bi upućivale na neke detalje", objasnila je Jasna Karačić, Hrvatska udruga za promicanje prava pacijenata.

Baš zato što je Ivana Ninčević Lesandrić sama sve otkrila, bolnica ostaje pri svom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Saborska zastupnica je sama iznijela intimne podatke o njenom zdravstvenom stanju, o njenom pobačaju, ona, ne mi, i to pred cijelom javnošću. Pritom je gospođa zastupnica inkriminirala ustanovu koju ja predstavljam. Pritom nije govorila istinu. Ja sam dužan, kako bi zaštitio naše pacijente, reagirati", kazao je Deni Karelović, predstojnik Klinike za ženske bolesti i porode KBC-a Split.

U Udruzi doznajemo i da ovaj slučaj nije izoliran te da su o nekima već obavijestili i pravobraniteljicu. O konkretnom  slučaju, u Hrvatskoj liječničkoj komori još nemaju dovoljno informacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Donošenje nekakvih ad hoc mišljenja ili davanje izjava nije primjereno. Ja bih ovdje apelirala na liječnike da se suzdrže od iznošenja bilo kakvih podataka o pacijentima bez izričitog njihovog dopuštenja", smatra Lada Zibar, predsjednica Povjerenstva za etiku i deontologiju Hrvatske liječničke komore.

U međuvremenu na Facebook stranici "Udruge Roda" javljaju se žene sa sličnim iskustvima iz hrvatskih bolnica. Brojna svjedočanstva udruga će u ponedjeljak dostaviti ministarstvu zdravstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je vrlo teško pitanje i zapravo nam kaže koliko je teško našem društvo i našoj javnosti i našim institucijama da vjeruju ženama", kazala je Daniela Drandić, Udruga RODA. Zato žele prekinuti šutnju kako se bolne priče više ne bi ponavljale.  

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo