IZNIMNO VAŽNA PRESUDA O ŠVICARCIMA: / Ako ovo postane pravomoćno, bankama prijete goleme tužbe!

Image
Foto: AFP, FABRICE COFFRINI
25.4.2016.
22:09
AFP, FABRICE COFFRINI
VOYO logo

Iako je u oba slučaja konverzija već obavljena, sud je presudio u korist tužitelja, piše 24 sata. Također, utvrđeno je da nema zastare potraživanja, što je možda još i važnije.

Zakon o potrošačkom kreditiranju, po kojem je provedena konverzija kredita u švicarcima, riješio je problem rasta tečaja, ali ne i nezakonite kamatne stope.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tužbe za kamatu u svim kreditima, i kunskim, i eurskim, i švicarcima

"Tužitelji su imali potpuno nov pristup tužbi. U tužbi su tražili i presudom dobili preplaćene kamate na temelju članka 26. stavka 3. Zakona o obveznim odnosima koji kaže da u okolnostima u kojima je ugovorena kamatna stopa, koja nije određena, ona iznosi četvrtinu zakonske kamatne stope. Kako je zakonska kamatna stopa 14 posto, njezina četvrtina je 3,5 posto, a to je znatno niže od svih kamatnih stopa na kredite u švicarcima, pa je preplata veća.

Ako ovo postane pravomoćno, bankama će zaprijetiti tužbe za kamatu u svim kreditima, i kunskim, i eurskim, i švicarcima", kažu iz Udruge Franak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ključni amandman

"Kad je izvršna vlast mijenjala Zakon o obveznim odnosima i smanjivala zateznu kamatu u 2015. godini, onda je u prijedlogu zakona bila i promjena članka 26. stavka 3. Htjeli su smanjiti taj iznos te su umjesto četvrtine pokušali provući da ide polovina zatezne kamatne stope.

Tako da je očito netko bio svjestan i dobro informiran da taj članak prijeti bankama. Mi smo na vrijeme shvatili o čemu je tu riječ pa smo uspjeli amandmanima (dobili smo potporu cijeloga Sabora, a Goran Marić ih je uložio u naše ime) osujetiti namjeru promjene tog članka zakona", dodaju iz Franka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo