povećane i neke naknade / Izmijenjen Zakon o policiji: U policiju se sada može i bez završene četverogodišnje srednje škole

Image
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Jasnije se propisuje način podnošenja izvješća o radu policije

28.6.2019.
12:37
Nikola Cutuk/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatski sabor u petak je izmijenio Zakon o policiji kojim se, među ostalim, omogućava prijem u policiju osobama sa završenom školom u trogodišnjem trajanju, te uvodi naknada za stanovanje za raspoređene policajce.

Naknadu za stanovanje imat će pravo policajci raspoređeni u mjesto rada koje je udaljeno više od 100 kilometara od mjesta prebivališta, koji nemaju riješeno stambeno pitanje te ne primaju naknadu troškova međumjesnog prijevoza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To će pravo ostvarivati i policijski službenici kojima je mjesto rada na otoku, a mjesto prebivališta na kopnu ili drugom otoku, ili obratno, bez obzira na udaljenost.

Procjena da bi pravo na naknadu imalo do 1500 policijskih službenika, a sredstva su predviđena u planu i projekcijama za ovu i iduće dvije godine na poziciji MUP-a i iznose 32,4 milijuna kuna godišnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izmjene predviđaju i osnivanje povjerenstva za rad po pritužbama u kojem neće biti predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova, kao je bilo prvotno predviđeno.

Također se jasnije propisuje način podnošenja izvješća o radu policije. Izvješće će najkasnije do 31. ožujka tekuće godine sastavljati glavni ravnatelj policije i podnositi ga ministru unutarnjih poslova, on Vladi, a ona Hrvatskom saboru, i to najkasnije do 1. lipnja za prethodnu godinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izmijenjen i Zakon o subvencioniranju stambenih kredita

Sabor je izmijenio Zakon o subvencioniranju stambenih kredita, kao i Zakon o društveno poticajnoj stanogradnji kojima se omogućava za svako dijete u obitelji dodatno subvencioniranje kredita u trajanju još jedne godine, smanjenju kamatne stope na javna sredstva te zabranjuje najam ili prodaja POS-ovih stanova u desetogodišnjem razdoblju.

Izglasan je i Zakon o državljanima država članica Europskog gospodarskog prostora i članovima njihovih obitelji koji omogućava za državljane Velike Britanije i Sjeverne Irske zadržavanje statusa koji će imati u trenutku britanskog izlaska iz EU, kao i Zakon o meteorološkoj i hidrološkoj djelatnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prihvaćeno je i nekoliko izvješća: Izvješće o provođenju Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina za 2017. godinu, Izvješće o izvršenju godišnjega provedbenog plana statističkih aktivnosti za 2018. godinu , te Izvješće o radu Vijeća za elektroničke medije i Agencije za elektroničke medije za 2017. godinu.

Oporbeni zakonski prijedlozi nisu dobili potporu, pa tako nije prošao prijedlog zakona o ispitivanju porijekla imovine Kluba zastupnika HSS-a, prijedlog zakona o toplinarstvu Kluba Mosta, ni prijedlog izmjena Zakona o strancima Kluba zastupnika GLAS-a i HSU-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potporu nisu dobile ni izmjene Zakona o Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak koje je predložila zastupnica Mosta Ivana Ninčević Lesandrić, kao ni Mostov prijedlog zakona o Državnom sudbenom vijeću.

"Svi vi koji ste protiv ovog zakona imate ruku u pekmezu i imovinu  koju ne možete pravdati i za koju niste platili porez, nije Kuščević jedini, Kuščević ne da je vrh ledene sante, on je Pedro koji visi vjerojatno u vašim unutarstranačkim odnosima. Vi niste nikakvi domoljubi, već ste izdajice", poručio je Krešo Beljak (HSS) HDZ-ovcima nezadovoljan neprihvaćanju HSS-ovog zakonskog prijedloga o ispitivanju porijekla imovine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kada vidite HDZ-ovce na televiziji da tijekom intoniranja himne drže ruku na srcu to je lažno domoljublje", nadovezao se Gordan Maras (SDP), dodavši da je pravo domoljublje sankcioniranje onih koji ne mogu objasniti odakle im novac.

Nezavisni zastupnik Ivica Mišić prozvao ih je da šire demagogiju, a Stjepan Čuraj (HNS) pozvao sve one koji imaju sumnje  ili saznanja o bilo kakvoj nezakonitoj radnji ili stečenoj imovini da to prijave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo