IZMIJENILI SU POPIS KOJI JE ISCURIO U JAVNOST: / Evo u kojim će županijama u utorak štrajkati sve osnovne i srednje škole

Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Riječ je o trima velikim, značajnim županijama i očekujemo jednak odziv škola kao i danas. Sutra u podne ćemo objaviti koje će županije štrajkati u srijedu, kazao je Mihalinec

14.10.2019.
12:19
Davor Puklavec/PIXSELL
VOYO logo

Sindikalist Branimir Mihalinec u ponedjeljak se, točno u podne, obratio javnosti i najavio koje će škole biti u utorak u štrajku. Kazao je kako su izmijenili popis koji je u petak iscurio u javnost, te su napravili novi, za koji zna mali broj ljudi i koji će isključivo usmeno prenositi. Sutra će, tako, u štrajku biti osnovne škole u Osječko-baranjskoj, Istarskoj i Šibensko-kninskoj županiji.

"Riječ je o trima velikim, značajnim županijama i očekujemo jednak odziv škola kao i danas. Sutra u podne ćemo objaviti koje će županije štrajkati u srijedu", kazao je Mihalinec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Aladrović: Njihovi argumenti nisu dovoljno snažni za štrajk

Ranije je ministar rada i mirovinskog osiguranja Josip Aladrović za N1 kazao kako postoji mogućnost za pregovore i razgovore.

"Mi to nismo ni u jednom trenutku odbacili. Mi se želimo dogovoriti, međutim, ne možemo pristati na one zahtjeve koji u pitanje dovode određenu financijsku i sistemsku održivost politike plaća u Republici Hrvatskoj. Tu imamo više različitih, rekao bih, izazova pred nama. I dalje smatram da postoji mogućnost dogovora. Zaista ovi argumenti koji se pojavljuju u javnom prostoru od sindikata nisu dovoljno snažni argumenti za štrajk, međutim, vidjet ćemo što će se događati idućih dana", kazao je Aladrović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje razmatra li Vlada mogućnost da štrajk proglasi nezakonitim, Aladrović je kazao da što se tiče pravnih modaliteta, to je jedan od modaliteta - pobijanje zakonitosti štrajka.

"Međutim, Vlada ne utvrđuje sama je li štrajk zakonit ili nije, može tražiti da se utvrdi zakonitost. Drugi modalitet je da štrajk ne bude plaćen. Mi smo i dalje spremni na dogovor u mirnom postupku i vidjet ćemo što će nam to donijeti, ali ove pravne mogućnosti postoje. Vremenski rok tu ne igra nužno ulogu, ako se ide prema tome da štrajk ne bude plaćen, možemo je donijeti bilo kad do kraja mjeseca dok traje obračun plaće, ali još nikakva odluka nije donesena", rekao je Aladrović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Pokazujemo volju i želju da riješimo probleme'

Aladrović misli da štrajk neće trajati mjesecima.

"Što se tiče cirkularnog štrajka, prvi put je primijenjen u ovom obliku. Mi to vidimo kao još jednu pregovaračku i poziciju koju sindikati žele postići dugotrajnim djelovanjem, jer bi se rasplinuo ako ne bi bio cirkularan. To je pravo sindikata da odredi modalitete i načine. Mi smo otvoreni, pokazali smo da želimo socijalni dijalog i da želimo zajednički donositi odluke koje su važne za sve građane Republike Hrvatske. Kad govorimo o pregovorima, započeli smo pregovore o temeljnom kolektivnom ugovoru. Svakako na ovaj način pokazujemo volju i želju da riješimo probleme i da povećamo plaće svima u društvu, da nijedna skupina ne bude izostavljena", kazao je Aladrović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo