PROMOTIVNI ČLANAK / Izložba u Rimu 'Hrvatska kakva se rijetko viđa'

Image
20.9.2019.
12:38
VOYO logo

Sinoć je u Villi Farinacci u Rimu, veleposlanik Republike Hrvatske u Rimu, Jasen Mesić otvorio izložbu pod nazivom "Hrvatska kakva se rijetko viđa".

Izložba sadrži četrdesetak radova dvojice fotografa, Romea Ibriševića i Miljenka Marukića, a organizirali su je i sufinancirali Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske i Veleposlanstvo RH u Rimu u suradnji s rimskom gradskom upravom. Uz veleposlanika Mesića, uvodno su se okupljenima obratili Predsjednica Četvrte gradske četvrti grada Rima Roberta Della Casa i zamjenik estonske veleposlanice u Rimu Urmas Eigle.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ono što se "rijetko viđa" i što ih povezuje njihova je zaljubljenost u prirodne ljepote svoje domovine, ali to svaki prikazuje na drugačiji način. Miljenko Marukić  premda poznat po podmorskim fotografijama, ujedno dvadesetak godina svojim objektivom "lovi" rijetke ptice i druge životinje, u trenutku njihove posebnosti i sklada s okolišem. Romeo Ibrišević, više od tri desetljeća je fotograf i fotoreporter, ali mnogi će ga se sjetiti kao prvo ime akcije "Očistimo Hrvatsku od auto-olupina powered by Renault"

Tijekom petnaestak godina, uz pomoć volontera i svih onih koji prirodu ne tretiraju kao odlagalište otpada, izvučeno je više od 16.000 olupina iz parkova prirode, podmorja, šuma, potoka…  Prije tri godine u akciju su se uključili i poznati likovni umjetnici koji intervencijom na Romeove fotografije podsjećaju koliko je važno da očuvamo prirodne ljepote zemlje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njihova suradnja počela je prije koju godinu upravo jednom takvom akcijom: čišćenjem podmorja kod Lumbarde. Miljenko je pozvao kolegu Romea i udrugu Zelene stope da očiste olupine odbačene u more. U ronilačkom odijelu Marukić je izranjao olupine s dna vale, a Ibrišević već ima "infrastrukturu" za njihovo zbrinjavanje: tvrtke Renault Nissan Hrvatska, CIOS, Jadroliniju i druge koje mu pomažu da otpad bude otpremljen na reciklažno dvorište. 

Stoga je izložba "Hrvatska kakva se rijetko viđa" prepuna kontrasta: s jedne strane idilični prizori prirode koja zapaljuje ljepotom i načinima opstanka, a s druge gadosti kojima je ljudi uništavaju – propušteni kroz vizuru umjetničke imaginacije. Izložba u Rimu otvorena je do 4.10. nakon čega seli na Maltu

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo