'Izjave Jovanovića previše su apsurdne i sulude'

Ogorčeni sindikalisti poručili su kako su izjave ministra Željka Jovanovića toliko su a'psurdne i sulude da je teško u njih uopće i povjerovati'.

4.9.2012.
7:23
VOYO logo

''Izjave ministra Željka Jovanovića toliko su apsurdne i sulude, da je teško u njih uopće i povjerovati! Možete li vi zamisliti da bi neki sindikat odbio ponudu da se njegovom članstvu povećaju plaće?! Takve su izjave, najblaže rečeno, gluposti'', rekao je Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske.

Kako je, podsjetimo, u ponedjeljak kazao ministar, Mihalinec i njegov kolega, Zvonimir Laktašić, prvi čovjek Sindikata hrvatskih učitelja, bili su protiv njegovog prijedloga da se dodatak od 3, 5, 7 i 9 posto na plaću učitelja i nastavnika, ovisno o godinama staža, konačno ozakoni izmjenama temeljnog kolektivnog ugovora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Na taj su način upravo njih dvojica zaslužni da je učiteljima i nastavnicima s najvećim stažom umanjena plaća i za 800 kuna. Baš njih briga, jer je njihova sindikalna plaća ostala ista. Uredba je bila napisana i spremna za uvrštenje u dnevni red Vlade, to bi pitanje bilo riješeno za sva vremena, i nikakvo se smanjenje plaća ne bi dogodilo ni danas ni sutra, dapače, plaće učitelja i nastavnika bi rasle'', kazao je Jovanović, a sindikalci ga opovrgavaju.

Prema Laktašićevim riječima, Vlada je, upravo suprotno, zajedno s Jovanovićem, donijela odluku o smanjenju plaća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije nam nudio ništa osim onoga što je morao ponuditi

''Ministar dobro zna da se nigdje u dodatku izmjena i dopuna temeljnog kolektivnog ugovora ne spominje uvećanje koeficijenata za tri, pet, sedam ili devet posto nego se samo govori o uvećanju koeficijenata, no ne kaže se u kojem iznosu, za koga i pod kojim uvjetima. To znači da bi mi trebali vjerovati da će povećanja zaista i biti. Vlada je prvo predlagala da se to riješi uredbom, koja danas može biti donesena, a već sutra ukinuta, i na to nismo željeli pristati. Tražili smo da se to ugradi u TKU, ali ne sa ovakvom Vladinom, neodređenom formulacijom'', kaže Laktašić.

Kako ministru pak odgovara Mihalinec, povećanje koje je sindikatima nudio ministar nema veze sa ''3,5,7,9'', već je bila riječ o povećanjima koja je morao ponuditi, iz 2006. godine, piše Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Nije nam nudio ništa osim onoga što je morao ponuditi, i to nema nikakve veze sa '3,5,7,9', odnosno, nije nam nudio ništa što smo mi, dvije nerazumne budale, onda odbile!'', ističe Mihalinec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo