NAKON SASTANKA / Plenković odgovorio na Putinovo stavljanje Hrvatske na 'crnu listu': 'Ako ste na tom popisu znate da ste vodili dobru politiku'

Image
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković dao je izjavu za medije nakon zajedničke sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a

7.3.2022.
17:39
Zeljko Hladika/PIXSELL
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković dao je izjavu za medije nakon zajedničke sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a.

Rekao je da je s današnjim danom iz Ukrajine izbjeglo 1,8 milijuna ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirao je i Vladine uredbe o reguliranju cijena goriva. Jedna će regulirati ograničavanje marži, a druga će urediti smanjenje trošarina. "Podsjetit ću da je Vlada prije dva tjedna donijela veliki paket mjera za gospodarstvo", rekao je.

"Naše temeljne zadaće bit će osigurati opskrbu energentima. Bavit ćemo se pitanjima sigurnosti, a nastojat ćemo i što više smanjiti udar na standard građana", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
OBJAVILI NOVE CIJENE /

Vlada uvodi novi koncept fiksiranja cijena goriva! Plenković: 'Da nismo to učinili, litra benzina koštala bi 13,28, a dizela 13,71 kn'

Image
OBJAVILI NOVE CIJENE /

Vlada uvodi novi koncept fiksiranja cijena goriva! Plenković: 'Da nismo to učinili, litra benzina koštala bi 13,28, a dizela 13,71 kn'

Dodaje da su predstavili kandidata za novog ministra graditeljstva. "Gospodin Paladina je mlad, ali ima dovoljno iskustva i bit će dodana vrijednost", kazao je.

O njemu će sutra razgovarati s koalicijskom partnerima. "Ako ga oni podrže, idemo s tim prijedlogom dalje u Sabor", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska na crnoj listi

Upitan kako to da novi ministar graditeljstva i državne imovine nije član HDZ-a, odgovorio je: "Paladina je u krugu onih koji podržavaju HDZ, iako nije formalno član. Mlad je, ali ima iskustva".

"Moja gesta da ojačam liberalni blok nije prošla, uz svu moju dobru namjeru. Oni su rekli da će podržati bilo koga predloži HDZ, odnosno ja. Hoće li tu biti nekih promjena, ne znam. Nije ni prošli put trebalo biti onako", dodao je, komentirajući slučaj kada je predložio Stjepana Čuraja za ministra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najavio je i izmjenu Zakona o Vladi, da bi se ukinuo, kako je rekao, relikt o imunitetu ministara.

"Za slučaj da se u sudskom postupku ne dokaže da je neki od članova Vlade kriv, onda je to ogroman problem. Ne za reputaciju Vlade, nego sistemski problem", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirao je i Putinovo stavljanje Hrvatske na "crnu listu". "Ako ste na tom popisu znate da ste vodili dobru politiku", rekao je.

Novi ministar

Podsjetimo, premijer Andrej Plenković objavio je u ponedjeljak da je kandidat za novog ministra prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivan Paladina, bivši predsjednik uprave Instituta IGH i glavni savjetnik Hrvatske poštanske banke. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako sutra dobije potporu koalicijskih partnera, taj će prijedlog biti u srijedu u saborskoj proceduri, istaknuo je u izjavi za novinare predsjednik Vlade i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković nakon zajedničke sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a u Središnjici HDZ-a.  

Ivan Paladina bi tako na ministarskom mjestu trebao naslijediti razriješenog ministra Darka Horvata, koji je podnio ostavku na tu dužnost nakon što je uhićen zbog sumnji na zlouporabu položaja i ovlasti. Ivan Paladina je, prema navodima u medijima, stručnjak koji nije član HDZ-a, ali je blizak vladajućoj stranci, a premijer Andrej Plenković odlučio se za njega zbog iznimnog stručnog menadžerskog iskustva u vođenju projekata. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve što je Hrvatska poštanska banka radila dok je on bio savjetnik, bilo je odlično pa tako i ova zadnja odluka da se kupi Sberbank Hrvatska", rekao je Jutarnjem listu jedan visoki izvor iz HDZ-a. 

Premijer se, kažu, odlučio za profil sposobnog menadžera koji nije član stranke, ali je blizak HDZ-u i koji ima dugogodišnje upravljačko iskustvo. Osim što je bio tri godine na čelu IGH, čiji je većinski vlasnik tada bio ruski poduzetnik Sergej Gljadelkin, Paladina je od 2015. bio s Gljadelkinom suvlasnik i direktor nekadašnje tvrtke Avenue ulaganja, koja je poslije preimenovana u Kupari Luxury Hotels. Tvrtka je još 2015. dobila koncesiju za turistički projekt Kupari.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veliki projekt

Upravo je Paladina 2018. otišao iz IGH i potpuno se posvetio razvoju projekta kraj Dubrovnika, koji do danas nije realiziran. U rujnu prošle godine 50 posto tvrtke kupila je singapurska HPL Grupa, 40 posto udjela drži Avenue Investments and Asset Management, tvrtka iz Hong Konga u vlasništvu Sergeja Gljadelkina, a 10 posto ima i Paladina.

Navodno Paladina i Gljadelkin, govore izvori Jutarnjeg lista, više nisu u dobrim odnosima. Od 2006. do 2008. bio je direktor i prodajni menadžer u tvrtki Adecco Hrvatska, zatim godinu dana savjetnik direktora u tvrtki Razvoj Golf, koja razvija turistički projekt na Srđu, a od 2009. do 2011. projekt-menadžer u tvrtki Titan Grupa, u kojoj je suvlasnica bila supruga nekadašnjeg drugog čovjeka Sberbanke Maksima Poletajeva, a direktorica Ukrajinka Oksana Dvinski, koja je bila i zaposlenica Sberbank Rusije i savjetnica Poletajeva, donosi današnji Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo