Izglasano pokretanje postupka izmjene Ustava!

Odbor za Ustav nakon višesatne rasprave pune prepirki i optužbi izglasao je pokretanje postupka izmjene Ustava.

2.10.2013.
16:56
VOYO logo

Lesar je rekao da se zbog izjava premijera Zorana Milanovića stekao dojam da svi koji se protive izmjenama, štite ubojice.

"Onda smatram da bi i Hrvatski sabor trebao otkloniti svaku sumnju u ispravno ponašanje svojih zastupnika u Saboru i da bi Sabor trebao iskoristiti svoje pravo i o tekstu ustavnih promjena, raspisati referendum, kako bi izbjegli bilo koje optužbe da su ustavne promjene uspjele ili neuspjele, iz politikanskih razloga zastupnika u Hrvatskom saboru", istaknuo je Lesar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Privatiziranje demokratskih procedura'

Oporba, ali i vanjski članovi Odbora, imaju iste zamjerke.

"Nitko nije dobio šansu ni priliku od stručne javnosti, da se uključi u ove ustavne promjene", istaknuo je HDZ-ov Vladimir Šeks.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bit će još potrebno dosta uvjeravanja od strane vladajućih, od strane Vlade, da nas uvjeri da ova promjena Ustava nije puki igrokaz, da ovo nije privatiziranje demokratskih procedura, nego da ovo ima koristi", kazao je Dragan Zelić iz GONG-a.

Jake političke podjele

No, SDP-ov Marin Jurjević drugačije vidi stvari.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jer HDZ je napravio sve da se o ovome ne raspravlja s pozicija struke, nego s pozicija teških ideoloških ukopavanja i pucanja ideološkom artiljerijom najvećeg kalibra", kazao je Jurjević.

Da jake političke podjele uistinu i postoje, pokazao je i sukob između Šeksa i SDSS-ovog Milorada Pupovca. On je otišao daleko u prošlost i spomenuo činjenicu da nikad nije vraćena imovina žrtvama kvislinškog ustaškog režima, dok su njegovi pobornici u devedesetima dobili i imovinu i mirovine. Spomenuo je i ubojstvo mladog ročnika JNA iz Makedonije u Splitu početkom devedesetih, a to mu je za zlo uzeo Vladimir Šeks.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je podlo i nisko, gospodine Pupovac, proglašavati vlast HDZ-a u devedesetima zločinačkim režimom", rekao je Šeks.

"O tome tko ga je ubio, čije zastave je nosio, u što je vjerovao taj koji je to uradio, ja o tome nisam govorio. Samo sam govorio o opasnosti, da se to proširi na onda dominantni pokret, a tada je dominantni pokret bio pokret Hrvatske demokratske zajednice", odgovorio je Pupovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo