Završeno mega ročište / Izglasana nagodba! Glas 'za' dalo 80,2 posto ukupnih tražbina, Plenković se posebno zahvalio Martini Dalić

Image
Foto: Vijesti.hr

Na ročistu je bilo 450 vjerovnika i opunomoćenika, od kojih su neki zastupali i do 100 vjerovnika

4.7.2018.
8:32
Vijesti.hr
VOYO logo

U srijedu se u dvorani Košarkaškog centra Dražen Petrović (Cibona) u Zagrebu održalo ročište na kojem su vjerovnici Agrokora glasali o nagodbi.  Četiri sata od početka ročišta izglasana je nagodba agrokorovih vjerovnika. Za nagodbu je glasovalo 80,2 posto ukupnih tražbina, odnosno 27 milijardi kuna od ukupnih 33,6 milijarde kuna. 

Postizanje nagodbe kometirao je i premijer Andrej Plenković koji je kazao kako ovakom odlukom svi trebamo biti zadovoljni. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kada gledam s aspekta što se sve događalo u posljednjih 15 mjeseci, svi zajedno, i Vlada i svi skupa, možemo biti izrazito zadovoljni. Očekujemo potvrdu suda i samu implementaciju nagodbe", rekao je Plenković.

Osvrnuo se i na činjenicu da je čitav proces pokrenula bivša ministrica gospodarstva, Martina Dalić, koja je upravo zbog problema s Agrokorom bila primorana dati ostavku na mjestu ministrice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ona je dala vrlo veliki doprinos da cijeli proces bude uspješan, ja joj čestitam na tome", kazao je Plenković.

"Slijedi faza potvrde i implementacije, to će uzeti barem pola godine. Novi vlasnici će napraviti novu strukturu korporativnog upravljanja Agrokorom. Nama je bitno da svi pokažu vjeru u kompaniju da može ostvarivati dobit i da korist ima cijelo hrvatsko gospodarstvo", dodao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvanredni povjerenik Fabris Peruško je kazao kako je nakon izglasavanja fali samo pravomoćna presuda i implementacije nagodbe. "Više od 80 posto vjerovnika je podržalo nagodbu. Zahvaljujem vjerovnicima na sradnji i Vijeć te svima koji su radili na nagodbi, zaposlenicima Agrokora i Vladi RH", kazao je Peruško.

Irena Weber kazala je kako se nakon izglasavanja nagodbe osjeća lakše te da se nada da će kompanija biti predana vjerovnicima u boljem položaju prije nego što je to bila prije godinu dana. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stiglo je 95% vjerovnika

Na ročistu je bilo 450 vjerovnika i opunomoćenika, od kojih su neki zastupali i do 100 vjerovnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na veliko ročište o postizanju Nagodbe stiglo je 95% vjerovnika. Na početku ročišta sutkinja Nevenka Siladi Rstić objasnila je okupljenima kako je riječ o nagodbi zbog čega neće biti rasprave. Nakon toga zastupnici vjerovnika javili su se s prigovorima. Sutkinja je potom odredila stanku kako bi provjerila o čemu se radi. 

U Ciboni je danas registrirano 248 vjerovnika i opunomoćenika koji zastupaju više vjerovnika, a iznos prisutnih nenamirenih tražbina s pravom glasa iznosi 23,3 milijarde kuna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

u Cibonu su stigli i članovi izvanredne uprave Agrokora, kao i predstavnici Sberbanka. Stigao je i odvjetnik Ivice Todorića.

Ako 66 posto glasova vjerovnika na današnjoj skupštini podrži nagodbu za Agrokor, Ivica Todorić bit će definitivno izbačen iz vlasničke strukture koncerna, koji će preuzeti novi gazde.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Dolazak vjerovnika Agrokora na ročište o nagodbi

Image

Dolazak vjerovnika Agrokora na ročište o nagodbi

Izglasavanjem Nagodbe ruski Sberbank dobit će 46,7 posto udjela u novom Agrokoru, a američki fondovi 25 posto. U vlasničkoj strukturi slijede domaće banke s 15,3 posto, a druge financijske institucije imat će 7,7 posto. Dobavljači bi trebali dobiti 4,7 posto udjela, a ostali vjerovnici 0,7 posto.

Kako je teklo glasanje?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na ročište su pozvani svi vjerovnici, neovisno o tome jesu li im tražbine priznate ili osporene.

Ukupno 3.069 vjerovnika ima otvorene tražbine s kojima mogu glasati na ročištu, od čega 2.785 ima otvorenu tražbinu veću od 1.000 kuna.

>> Direkt doznaje detalje spektakularnog ročišta za nagodbu: 3.000 vjerovnika glasat će putem aplikacije

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pravo glasa trenutačno imali su vjerovnici s tražbinama vrijednim 25,2 milijarde kuna. Ukupan iznos osporenih tražbina za koje postoji mogućnost da će im biti odobreno pravo glasa iznosi oko 12,1 milijardu kuna.

Glasanje se odvijalo u dvije faze - prva se odnosi na odobravanje prava glasa vjerovnicima osporenih tražbina, a druga na glasanje vjerovnika o samoj nagodbi.

Zbog velikog broja vjerovnika i tražbina glasanje se nije provodilo dizanjem ruke, nego uz pomoć za tu svrhu kreirane mobilne aplikacije koju je razvila Agrokorova kompanija m-Start "m2voting".

Postupak glasanja o nagodbi završio je u trenutku kada su vjerovnici odnosno njihovi zastupnici potpisali zapisnik o ročištu, a rezultati će biti objavljeni po odluci sutkinje.

>> O nagodbi će glasati preko 3 tisuće vjerovnika i to putem aplikacije! Peruško nahvalio Vladu, a Weber rezultate Konzuma

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što se održi ročište za glasanje o nagodbi te donese odluka o pravomoćnosti nagodbe, planira se da će proces implementacije nagodbe trajati između tri i četiri mjeseca.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo