izglasavanje kvoruma / Izglasana izmjena Zakona o pravima predsjednika: Mesiću ukinuto pravo na ured

Image

Nakon tri tjedna nemogućnosti da se skupi kvorum, čini se kako su danas HDZ i Most postrojili svoje zastupnike u Saboru

18.5.2016.
11:00
VOYO logo

U Hrvatskom saboru, koji danas glasuje o zakonima i izvješćima koje je raspravio prošlih tjedana, zasjeda Klub Domoljubne koalicije i stranke Milana Bandića, na koji su došla i dvojica potpredsjednika Vlade Tomislav Karamarko i Božo Petrov.

Zastupnici su izglasali izmjene Zakona o posebnim pravima predsjednika RH nakon prestanka obnašanja dužnosti. 81 zastupnik je bio 'za', 4 suzdržana i 44 protiv.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Time se Stjepanu Mesiću ukida trajno pravo na ured, vozača i službeno vozilo. 

Image
'moramo dokazati većinu' /

Krizni sastanak u HDZ-u: Karamarko naredio da se mora glasati i u srijedu i u petak

Image
'moramo dokazati većinu' /

Krizni sastanak u HDZ-u: Karamarko naredio da se mora glasati i u srijedu i u petak

Vladajući nisu uspjeli već tri tjedna skupiti kvorum u sabornici, stoga su očito odlučili danas zbiti redove. Nakon što su nakon prošlotjednog debakla najavili povratak Milijana Brkića u saborske klupe, danas se u Saboru pojavila i Sandra Perković. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na sjednicu Kluba u srijedu su došli i zastupnici kojih nije bilo u petak, kad je Sabor izgubio kvorum i nije uspio završiti glasovanje, dakle HDZ-ovi Damir Krstičević, Željko Glasnović, ali i 'Bandićeva' Sandra Perković te zastupnik HDS-a Goran Dodig.(Foto: Patrik Macek/PIXSELL)

"Bit će kvoruma. Bio je življi sastanak jer nisam zadovoljan s onim sto je bilo u petak. Postoje opravdani razlozi zašto netko ne može doći, ali ovo se više ne smije ponavljati. U nekim parlamentima postoji mogućnost da se ljudi kažnjavaju pa ćemo sutra na predsjedništvu razgovarati o tome. Bit će izmjena u klubu zastupnika. Milijan Brkić će se vratiti u Sabor, to smo dogovorili još prije dvadesetak dana", kazao je Karamarko. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Čekamo Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa za koje vjerujem da će zaključiti ono što je istina, a to je da nema nikakvog sukoba interesa. Odstupiti zato što to traži tko?  Tko traži da odstupim, notorni gubitnik Milanović koji je u protekle četiri godine upropastio državu", kazao je Karamarko novinarima prije početka sjednice Vlade upitan hoće li odstupiti s svojih funkcija.

Sabor bi danas, nakon što mu to u tri navrata nije pošlo za rukom, trebao izglasovati niz izvješća i zakona, među kojima je i zakon o ukidanju ureda bivšem predsjedniku države Stjepanu Mesiću, na čemu je ustrajavao Most. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

(Foto: Patrik Macek/PIXSELL)

Podsjetimo, u ponedjeljak na sastanku najužeg vodstva HDZ-a šef stranke Karamarko zatražioje da se svi zastupnici skupe već u srijedu u Saboru kako bi se prekinule spekulacije o 'novoj parlamentarnoj većini'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SDP u saborsku proceduru uputio Prijedlog za pokretanje pitanja povjerenja Karamarku

Klub zastupnika SDP-a uputio je danas u saborsku proceduru Prijedlog za pokretanje pitanja povjerenja prvom potpredsjedniku Vlade Tomislavu Karamarku, čime se pokreće postupak njegova opoziva. 

"Ovo nema veze sa sukobom interesa, ovo je nešto veće. Osobe koja ulaze u ovakve aranžmane moraju znati da je to nedopustivo", rekao je Zoran Milanović.

Dodao je da razgovara s Mostom, ali da tu Most nije cjelovit. Nije rekao tko je potpisao za inicijativu opoziva niti je li ima dovoljno ruku da ga sruše, kaže samo da se nada da će i Most to podržati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako ne podrže, poslat će vrlo jasno poruku. Sad ćemo vidjeti hoće li podviti rep i pobjeći ili će biti dosljedni sebi", dodao je. 

"Dobro je što će Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa na sutrašnjoj sjednici pokrenuti postupak u kojem će odlučivati radi li se u ovoj situaciji o sukobu interesa", napisao je sinoć Tomislav Karamarko na Facebooku. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo