Izgladnjeloj posadi dopremljena hrana

1.7.2010.
16:04
VOYO logo

S pomorcima, koji u teškim uvjetima već mjesec dana usidreni čekaju na popravak broda, razgovarao je državni tajnik za more Mario Babić koji im je obećao da će ministarstvo osigurati sredstva za opskrbu broda hranom, ako to ne učini tvrtka Split Ship Management koja tehnički upravlja brodom.

Na javni vapaj zarobljenih i gladnih pomoraca na brodu 'Swift Split' konačno je odreagirao njihov poslodavac, Ratko Božić, vlasnik tvrtke Split Ship Mamagement.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema riječima članova posade od SSM-a su konačno dobili obećanih 2000 dolara za hranu, piše Jutarnji list.

arti-201007010291006Iz ministarstva su izvijestili i da su počeli s inspekcijskim nadzorom te tvrtke koja je ovlašteni posrednik pri zapošljavanju pomoraca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom da je brod pod panamskom zastavom ministarstvo je uputilo dopis pomorskoj administraciji Paname i Veleposlanstvu Republike Paname da poduzmu mjere iz svoje nadležnosti kako bi se pomorcima na brodu 'Swift Split' omogućili dostojanstveni životni i radni uvjeti.

Pomorskoj administraciji Gabona upućen je dopis u kojem ih ministarstvo moli za pomoć posadi u opskrbi hranom i vodom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po podacima Sindikata pomoraca Hrvatske, brod 'Swift Split' već mjesec dana čeka popravak triju generatora, gabonske vlasti su mu oduzele upisni list, a pomorcima putovnice. Tvrde i da pomorci mjesecima ne primaju plaću.

Pošto se trenutno nalazim na brodu, nisam u mogućnosti primati vjesti iz minute u minutu, nalazim se u Africi (Angola) i ako je netko od vas tu 'zaglavio', znat će kakvo je stanje pomorcima na imenovanom brodu. Ja imam sve potrebno, vodu, hranu, struju i ostale potrepštine, potrebne za kvalitetno obavljanje mog svakodnevnog posla kao i za moj kakav-takav normalan život, no svejedno, samo udišuci afrički zrak, već je muka sama po sebi, a da ne spominjem vrućinu, malariju, lokalno stanovništvo, pa i piratstvo, iskustvo koje ne bih nikom preporučio, osim avanturistima, zaposlenicima National Geographica i Discovery Channela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obraćaju nam se uži članovi obitelji Hrvatskih pomoraca, trenutno 'zatočenih' na Swift Splitu, traže pomoć od nas, jer, vidjeli su i oni, da od SPH nema 'kruha', mi kao UPH, zovemo, dajemo savjete, pomažemo kako god stignemo, jer ne želimo 'svoje' ostaviti na cjedilu, kao što je to učinila naša Vlada, a i nismo u financijskoj situaciji kao što je to SPH.

Čitam izjavu da su njihove manovarske mogućnosti ograničene, jer brod plovi pod Panamskom zastavom, pitam ja vas, dali tu istu Vladu ta 'sitnica' sprečava kad trebaju nas pomorce olakšati za milijunske iznose, izmišljajući kojekave nepostojeće zakone i davanja? Tada im ne smeta da je od 25000 registriranih Hrvatskih pomoraca, barem njih 20000 zaposleno na stranim brodovima, odnosno na brodovima koji viju zastavu druge države, tada nisu zvali Panamu, Liberiju i ostale, te ih pitali dali mogu i koliko novaca uzeti nama pomorcima, tada im nije smetala zastava koju vijore brodovi na kojima plovimo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nek se srame, državu su doveli do ruba, kako u svim granama tako sad i u pomorstvu, u jedinoj preostaloj grani koja se koliko toliko drži na nogama, zahvaljujući upravo nama koji plovimo pod stranom zastavom i ne mali puta pod neljudskim uvjetima, ali žalosno je to, kad se to događa u našem dvorištu, od čovjeka koji ima zavidnu imovinu i vozni park, a zaposlenici mu se bore za goli život.

Prethodni članak:

arti-201006300720006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo