IZDANO 100.000 E-PROPUSNICA ZA PUTOVANJA, MINISTAR MALENICA PORUČIO: / 'Tražite ih samo ako je to zaista nužno'

Image
Foto: Patrik Macek/Pixsell

Danas će im omogućiti da na jednostavniji način unesu podatke za sve zaposlenike koji su im potrebni, a kada propusnice isteknu sljedeći tjedan, mnogo lakše će ih moći produljiti,

3.4.2020.
9:27
Patrik Macek/Pixsell
VOYO logo

Ministar uprave Ivan Malenica rekao je u petak da je od uvođenja sustava e-propusnice u četvrtak, izdano njih 100.000, od toga su 70 posto poslodavci tražili za svoje zaposlenike, a 30 posto građani, no pozvao je građane da e-propusnice traže samo ako je to nužno.

Podsjetio je da su nakon odluke Nacionalnog Stožera civilne zaštite o zabrani napuštanja prebivališta i mjesta stalnog boravka, građani mogli putovati samo iz fizičku propusnicu, i zato je Ministarstvo uprave izradilo digitalne platforme e-propusnice. Riječ je o centru dijeljenih usluga jer su mnoga tijela povezana kako bi se provjerili podatci i izdale e-Propusnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Željeli smo uspostaviti jedinstven sustav izrade i nadzora nad izdanim propusnicama. U praksi se događalo da su poslodavci izdavali propusnice osobama koje nisu njihovi zaposlenici, a stožeri su izdavali propusnice bez valjanog razloga. Na ovaj način omogućujemo i epidemiolozima i Stožeru civilne zaštite da na jednom mjestu ima sve podatke o izdanim propusnicama, o razlozima zbog kojih su izdane", rekao je ministar Malenica gostujući jutros na Hrvatskoj televiziji.

Image
MINISTAR MALENICA PREDSTAVIO E-PROPUSNICE: /

Ali, istovremeno su postrožili kriterije za izdavanje propusnica za otoke

Image
MINISTAR MALENICA PREDSTAVIO E-PROPUSNICE: /

Ali, istovremeno su postrožili kriterije za izdavanje propusnica za otoke

Prevencija širenja zaraze

Na taj način će vidjeti kakve su migracije u određenim sredinama i prevenirati širenje zaraze, dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jučer je izdano 100.000 propusnica, od toga su 70 posto poslodavci tražili za svoje zaposlenike, a 30 posto je za građane, rekao je Malenica.

Sustavu e-Propusnice mogu pristupiti poslodavci kako bi izradili propusnice za zaposlenike. Danas će im omogućiti da na jednostavniji način unesu podatke za sve zaposlenike koji su im potrebni, a kada propusnice isteknu sljedeći tjedan, mnogo lakše će ih moći produljiti, objavio je ministar uprave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stožer je donio odluku da od ponedjeljka vrijede nove e-Propusnice, ali imamo veliku navalu pa ćemo pratiti razvoj situacije, rekao je.

Dodao je da će propusnice biti omogućene svima kojima trebaju, po potrebi će se produljiti i rok trajanja starih propusnica, one vrijede od 1 do 14 dana, ovisno o tome zbog čega su zatražene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Nema potrebe tražiti propusnice za sve'

Apelira na poslodavce da traže propusnice samo za zaposlenike koji putuju izvan prebivališta, nema potrebe tražiti za sve.

Apelirao je i na građane da traže propusnice samo u nužnim situacijama kako bi se rasteretio sustav Stožera civilne zaštite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Građanima treba pet minuta da podnesu zahtjev za e-Propusnicu

Mogućnost sustava e-Propusnice je da se ona izdaje u elektroničkom obliku i svatko je može imati u PDF-u na mobitelu te pokazati policajcu koji će učitati QR kod i provjeriti valjanost propusnice, rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Malenica kaže da građanima treba oko 5 minuta da podnesu zahtjev za e-Propusnicu. Većina izdavanje propusnice traži zbog poslovnih razloga, a neki, primjerice, zbog odlaska liječniku.

U sustavu e-građanin trenutačno je prijavljeno oko 800.000 građana. Ministar je rekao da sada treba u što većoj mjeri digitalizirati javnu upravu i aktivnosti Ministarstva uprave ići će u tom smjeru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče osobnih iskaznica, putovnica ili vozačkih dozvola, Malenica je podsjetio da je Vlada jučer donijela odluku o produljenju valjanosti tih dokumenata do prestanka epidemije.

Najnovije vijesti o koronavirusu u Hrvatskoj i svijetu pratite ovdje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo