PRIPREMITE SE / DHMZ izdao upozorenja, prijeti i nevrijeme. Pripazite zbog jakog vjetra i odrona na cestama

Image
Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL

Još uvijek nestabilno pa uz više oblaka može biti kraćih pljuskova i grmljavine, lokalno čak i izraženijih uz pojačan vjetar

2.4.2024.
8:26
Zvonimir Barisin/PIXSELL
VOYO logo

Danas ujutro promjenjivo i mirnije. Sve manje oblaka, ali još mjestimice uz malo kiše na kopnu ili pokoji pljusak uz Jadran. Vjetar većinom slab i umjeren jugozapadni i zapadni. Jutro svježije, na kopnu između 8 i 11 stupnjeva, duž obale uglavnom između 11 i 13 stupnjeva. Poslijepodne u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj djelomice sunčano, ali osjetno svježije nego proteklih dana oko 17 stupnjeva. Još uvijek nestabilno pa uz više oblaka može biti kraćih pljuskova i grmljavine, lokalno čak i izraženijih uz pojačan vjetar, prognoza je RTL-ova Svena Vorkapića.

U Slavoniji, Baranji i Srijemu temperatura osjetno niža, najviše 18 stupnjeva. Iako će biti djelomice sunčano, uz razvoj oblaka ponegdje izraženiji pljusak, moguće praćen grmljavinom i pojačanim vjetrom, osobito krajem dana oko Podravine. U Dalmaciji pretežno sunčano i napokon mirnije. Uglavnom suho, samo u zaleđu uz razvoj oblaka moguć kraći izoliran pljusak. Vjetar većinom slab, na sjevernom dijelu i u zaobalju ponegdje umjeren jugozapadni i zapadni. Temperatura nekoliko stupnjeva niža, oko 18 stupnjeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na sjevernom Jadranu i u gorju promjenjiva naoblaka, a lokalno još može biti kratkotrajne kiše ili pljuskova praćenih grmljavinom, izglednije u unutrašnjosti Istre i na širem riječkom području. I ovdje mirnije nego proteklih dana, vjetar slab do umjeren jugozapadni, a temperatura osjetno niža, osobito u gorju.

Image
FOTO: NEZDRAVA KVALITETA ZRAKA /

Saharski pijesak okovao Hrvatsku: Meteorolog objasnio o kakvom se fenomenu radi

Image
FOTO: NEZDRAVA KVALITETA ZRAKA /

Saharski pijesak okovao Hrvatsku: Meteorolog objasnio o kakvom se fenomenu radi

Izdana upozorenja

DHMZ je upalio meteoalarm za nekoliko regija u Hrvatskoj. Žuto upozorenje je izdano za kontinentalni dio zemlje. Mjestimice mogući izraženiji pljuskovi praćeni pojačanim vjetrom. "Budite na oprezu zbog mogućih jačih grmljavinskih nevremena. Posebno pripazite u izloženim područjima kao što su planine, šume i livade odnosno otvoreni tereni. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom", soji u upozorenju. Duž obale je također izdano upozorenje za mjestimice moguć jak jugozapadnjak, osobito na otocima te na otvorenom moru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mogući odroni, vjetar stvara probleme u prometu

Kolnici su mokri ili vlažni i skliski u većem dijelu zemlje, a mogući su i odroni, upozoravaju u utorak ujutro iz Hrvatskog autokluba (HAK) napominjući i kako su zbog vjetra u prekidu neke katamaranske i trajektne linije. Zbog vjetra, zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama i motocikle (I. skupina) na državnim cestama DC1 Vaganac-Ondić i DC217 između mjesta i graničnog prijelaza Ličko Petrovo Selo.

Na autocesti A6 Rijeka-Zagreb zatvoren je izlazni krak čvora Orehovica iz smjera Zagreba u smjeru Trsata i centra Rijeke. Obilazak s autoceste A6 je preko čvora Čavle, a s autoceste A7 preko čvora Rijeka istok. Zbog vjetra, u prekidu je trajektna linija Ubli-Vela Luka-Split, katamaranska linija Ubli-Vela Luka-Hvar-Split, Vis-Hvar-Split, Jelsa-Bol-Split, Mali Lošinj-Cres-Rijeka i Novalja-Rab-Rijeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prognoza za kopno

U srijedu djelomice, od četvrtka i pretežno sunčano, a za vikend i vedro. Vjetar slab do umjeren jugozapadni, u petak ponegdje i jak. Ujutro i dalje ostaje svježe, a danju postupno sve toplije, u subotu i nedjelju ponovno neuobičajeno toplo za doba godine.

Prognoza za more

Na Jadranu u srijedu, na sjevernom dijelu i u četvrtak lokalno više oblaka. Značajno mirnije, samo povremeno umjereno jugo, prolazno i sjeverozapadnjak. Temperatura i ovdje u postupnom porastu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Sunčano, ali osjetno svježije nego proteklih dana

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo