Izborom Josipovića rasplest će se afera Hypoa

Austrijski dnevni list Die Presse piše da Hrvatska nakon nedavnog izbora novog predsjednika snažno pojačava pritisak kako bi doznala gdje je završilo 260 milijuna eura iz državne blagajne.

19.1.2010.
17:19
VOYO logo

U članku pod naslovom "Hypo-pod sumnjom: Pranje novca i prevara s akcijama", s podnaslovom "Pritisak Hrvatske na rasvjetljavanje afere oko 260 milijuna eura prljavog novca iz Hypa", Die Presse piše da je riječ o 260 milijuna eura kojima je Hypo banka kreditirala poslove Vladimira Zagorca s nekretninama u Hrvatskoj, a on je u svrhu pranja novca otvorio niz 'crnih' bankovnih računa, od čega osamdesetak samo u Austriji.

Prema pisanju lista, dio tih poslova odvijao se je preko balkanske kćeri tvrtke Hypo Consulting dok je za drugi dio bio zadužen lihtenštajnski ogranak Hypo banke, prenosi Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obje tvrtke-kćeri preko kojih su sumnjivi poslovi obavljani iznenadno su prodane uoči prodaje Hypo banke Bayerische Landesbanku, što je u javnosti pokrenulo niz špekulacija kako je riječ o akciji brisanja svih tragova, navodi austrijski dnevni list i dodaje da je s obzirom na veličinu kredita u posao prema svemu sudeći morala biti umiješana i uprava banke.

I austrijska novinska agencija APA navodi da su hrvatski istražni organi otkrili da putevi "sredstava namijenjenih obrani Republike Hrvatske" vode prema lihtenštajnskoj podružnici Hypo banke, gdje im se gubi svaki trag.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članci:

arti-201001140196006 arti-201001130519006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo