NOVI/STARI PREDSJEDNIK HGK / Luka Burilović premoćno osvojio novi mandat: 'Nema vremena za slavlje'

Image
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Iako su sva trojica kandidata iznijela svoje programe, a najveći naglasak je stavljen na to što Hrvatska gospodarska komora treba biti, ipak je uvjerljivu pobjedu odnio Burilović

4.10.2021.
14:36
Robert Anic/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatska gospodarska komora je ponovno izabrala Luku Burilovića kao novog predsjednika. Još jedan mandat dobio je sa 67 od ukupno 90 glasova. Protukandidati su mu bili čelnik udruge Glas poduzetnika Dražen Oreščanin, koji je osvojio 21 glas i vlasnik riječke tvrtke Consmar Marin Lovrović, koji je osvojio svega jedan glas.

Kandidati su u prijavi trebali dostaviti životopis, opis tijeka svoje karijere i prijedlog programa razvoja HGK za razdoblje 2022. - 2026. godine, ali i navesti kandidiraju li se kao volonteri ili profesionalci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ne mislim biti zaključan u kuli'

Index javlja kako je prvi svoju kandidaturu predstavio Oreščanin. Istaknuo je da njegova tvrtka radi u šest europskih zemalja te da ima oko 170 zaposlenih i očekuje prihode više od 75 milijuna kuna.

"Prva stvar koju želim istaknuti je suradnja, svih organizacija i zaposlenika, ali i suradnja s drugim udrugama, vladom, politikom i institucijama. Za sve je nužna dobra komunikacija. Ne mislim biti zaključan u kuli", rekao je Oreščanin i dodao da je potrebno vratiti ugled Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'VRATIMO DITE MATERI' /

Oreščanin objasnio kandidaturu za predsjednika HGK: 'Znam da će HDZ i vladajući smatrati komoru svojim političkim plijenom'

Image
'VRATIMO DITE MATERI' /

Oreščanin objasnio kandidaturu za predsjednika HGK: 'Znam da će HDZ i vladajući smatrati komoru svojim političkim plijenom'

"Ugled je osnova poslovanja, zato je tako bitan. Stanje nije dobro, prihodi su pali, koncepcija nije dobra. Svima nam treba odvažnosti. Ja sam to pokazao kandidaturom, vjerujem da ću to pokazati s vama, s timom. Kreirat ćemo vrijednost za članove, za gospodarstvo, za društvo. Nismo sami, trebamo misliti na budućnost, na našu djecu. Danas vi odlučujete, ne javnost, ne politika. Danas je odluka na vama. Danas je trenutak kada ćete pokazati svoju odlučnost, svoj ugled", poručio je Oreščanin.

Burilović je želio čistu komoru

Luka Burilović je u svom predstavljanju rekao kako je želio "čistu komoru, bez korupcije koja je pratila HGK dok ja nisam došao." "Pokazali smo da možemo donositi teške odluke i primati udarce. Čistog obraza i čistih ruku tražim legitimitet da dovršimo ono što smo počeli", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pohvalio se transparentnošću rada i utjecajima na zakonodavstvo. "Zahvaljujući digitalnoj komori, HGK je među prvim digitaliziranim institucijama u državi. Stavili smo se na raspolaganje tijekom potresa. Inicirali smo izmjenu građevinskih uzanci. Inicirali smo reakciju vlade na rast cijena u građevinarstvu. Vjerujem u još snažniju ulogu županijskih komora. Niti jedna institucija nije utjecala na toliko izmjena zakona kao HGK", rekao je Burilović.

Istaknuo je da u ukidanju obveznih članarina vidi priliku. "Pogledajte lijevo i desno, vidjet ćete uspješne poduzetnike koji predstavljaju jedne od najboljih tvrtki u Hrvatskoj. HGK je krovna udruga koja slavi 170 godina. Mijenjale su se države, pojedinci, institucija je cijelo vrijeme tu", zaključio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ukidanje članarina je glupost'

"Ukidanje članarina je glupost. Taj zakon je kriv, treba povećati članarine. Komora treba osnovati tvrtku preko koje će zarađivati", ustvrdio je Marin Lovrović i dodao da bi Komora trebala privlačiti mlade inženjere i obrazovati ih. Tvrdi i da nije trebalo otpuštati djelatnike

"Komora je dobra, u razini s drugim komorama. Neke promjene se moraju napraviti. Nova metla će sigurno pometati i lijevo i desno. Mislim da ne treba govoriti protiv komore. Mi ni nemamo podatke da vidimo koliko su dobro ili loše radili. Komora je broker koja od svakog posla uzima pet posto", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otkrio je i zašto se kandidirao: "Ne bih se obazirao na napade. Prijavio sam se iz sebičnih razloga. Dolazim iz Rijeke. Tamo su sve velike kompanije zamrle. Zahvaljujući Sanaderu i možda Buriloviću, kreditima su pomogli da ne propadnu brodogradilišta. Menadžeri su radili što ih je bilo volja", rekao je.

Burilović ponovno izabran

Nakon predstavljanja kandidatura uslijedila su pitanja predstavnika udruženja pri HGK, a potom je izabrana i tročlana komisija koja će nadgledati glasovanje. Predsjednik se birao tajnim glasovanjem i uz većinu glasova. Oni koji imaju pravo izbora su jedan po jedan ulazili i izlazili iz dvorane u kojoj se glasuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U takvim je uvjetima najviše glasova, njih 67, prikupio novi/stari predsjednik Luka Burilović. Dražen Oreščanin je dobio 21 glas, a Marin Lovrović samo jedan glas. Jedan glas je bio nevažeći, jer je glasalo ukupno 90 osoba.

"Pred nama su izazovna vremena i puno posla. Nema vremena za slavlje. Hvala svim protukandidatima", kratko je poručio Burilović nakon objave izbornih rezultata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo