mogu biti kobni / Izbjegnite tragediju: Zbog napa i PVC prozora su zapečatili čak 8000 opasnih bojlera

Image
Foto: Robert Anić/PIXSELL

Zbog trovanja ugljičnim monoksidom iz atmosferskih bojlera posljednje četiri godine umrlo je osam ljudi

23.11.2019.
17:54
Robert Anić/PIXSELL
VOYO logo

Iz Gradske plinare Zagreb kažu kako su ove godine u suradnji s policijom i Dimnjačarskom obrtničkom zadrugom krenuli u edukativnu kampanju u kojoj upozoravaju da je zbog trovanja ugljičnim monoksidom iz atmosferskih bojlera posljednje četiri godine umrlo osam ljudi, dok se njih 71 otrovalo.

Zapečatili tisuće bojlera

Poručuju i kako u Zagrebu ima 250.000 bojlera, a njih 100.000 je problematičnih atmosferskih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radi se o bojlerima koji za izgaranje koriste zrak iz prostora i koji mogu biti kobni za potrošače.

"Ove smo godine zamijenili bojlere u 25.000 stanova, od kojih je 8000 bilo atmosferskih i većina ih je zatvorena. A radi se o bojlerima koji uzimaju kisik iz prostora za izgaranje plina i rad bojlera", kazali su iz plinare za 24 sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljivo je kako je opasnost od trovanja plinom porasla rekonstrukcijom i obnovom stanova u starim zgradama. Zato je problem veći u središtu Zagreba, gdje se posljednjih 15-ak godina obnavljaju stanovi u stogodišnjim zgradama. Ugrađuju novu stolariju i kućanske uređaje koji 'troše' zrak, ali bojleri i dimnjaci ostali su oni isti, stari.

Naime, opasnost od trovanja porasla je rekonstrukcijama stanova u kojima se ugrađuje PVC/ALU stolarija koja ima jako brtvljenje te se zaustavlja protok zraka. Ugrađuju se i kuhinjske napa, koje su sad veće snage nego prije. Obično se ljudi otruju monoksidom kad istodobno rade bojler i kuhinjska napa, koja, kao i bojler, povlači zrak iz prostora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bojler i napa ne smiju istodobno raditi

Nesretni slučajevi obično događaju kad istodobno rade bojler i nape, čak i kad je napa spojena na drugi dimnjak.

Dovoljno je da se napa koristi samo jednom uvečer i, ako se zaboravi otvoriti najbliži prozor, s velikom sigurnošću doći će do povrata dimnih plinova i mogućeg trovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Opasni su i ventilatori

"Oni su većinom ugrađeni u kupaonicama, gdje su i bojleri. Takvi se ventilatori u pravilu uključuju kad se upali svjetlo. Kad se potrošač tušira ili kupa, atmosferski bojler radi punom snagom te obavezno vrlo brzo dolazi do povrata dimnih plinova", pojasnio je stručnjak za 24 sata. No opasni su i ostali ventilatori bilo gdje u stanu jer mogu uzrokovati povrat dimnih plinova, i to već u prvoj minuti zajedničkog rada bojlera i ventilatora.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo