IZBJEGLIČKA KRIZA: / Izgledna su dva scenarija - oba loša za Hrvatsku

Image
Foto: Pixsell, Željko Lukunić
21.9.2015.
6:15
Pixsell, Željko Lukunić
VOYO logo

U toj diplomatskoj igri hrvatski interes je bio da ne preuzme sve "troškove i nedaće" glede skrbi o izbjeglicama dok Europska unija ne donese plan za novu "seobu naroda", a Merkel, Faymann i Juncker su htjeli "slomiti" Orbanovu agresivnu antiimigrantsku politiku, ali i dodatno natjerati članice EU-a koje se protive humanijem pristupu izbjegličkoj krizi da shvate svu dubinu problema, piše splitski list.

Koliki je bio pritisak na Orbana, dovoljno govori činjenica da on još nije jasno obrazložio zbog čega je dopustio stvaranje koridora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milanović igra dogovorenu igru

Iako su prvi ljudi Njemačke, Austrije i Europske komisije ovih dana izravno osobno ili telefonski kontaktirali sa Zoranom Milanovićem, ova akcija je vođena sasvim diskretno, kako Orban ne bi morao javno priznati da je popustio. Istodobno i Milanović javno igra dogovorenu "dvostruku igru", te i dalje tvrdi kako je "prisilio" Mađarsku da popusti tako što im je jednostavno poslao izbjeglice na granice.

Image
Foto: AFP

Jednokratak uspjeh?

Vladin "plan B" je stoga zapravo bio moguć tek nakon što je diplomacija odradila svoje, što je veliki diplomatski uspjeh Milanovićeve Vlade, koji je iznenadio cijelu Europu. Međutim, lako je moguće, odnosno sigurno je da je riječ tek samo o jednokratnom uspjehu, kao predahu za cjelovitija rješenja koja EU treba donijeti idućeg tjedna. U ovisnosti o dogovoru koji se postigne ili ne postigne na tim sastancima, bit će jasno u kojoj je poziciji i Hrvatska, piše Slobodna Dalmacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postoji velik broj scenarija, ali dva su glavna: prema onom povoljnijem za Hrvatsku, EU će sa saveznicima čitav problem s izbjeliglicama riješiti u Grčkoj i Turskoj, tako da će se tamo napraviti "blok". Međutim, ako to ne uspije, aktivirat će se drugi, odnosno sadašnji scenarij, prema kojem će Hrvatska biti jedina ruta za prolazak izbjeglica u EU. U tom slučaju, naša će zemlja biti prisiljena na odluku hoće li na svojim granicama silom sprječavati izbjeglice da uđu u Hrvatsku, što je velik problem već i zbog velike granice s BiH, ili će ih pustiti da prođu i krenu na granice Mađarske i Slovenije.

Oba scenarija su za Hrvatsku loša i za oba se treba pripremiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NAPETA SITUACIJA: /

Izbjeglice u potpunosti blokirale promet preko graničnog prijelaza na Bregani

Image
NAPETA SITUACIJA: /

Izbjeglice u potpunosti blokirale promet preko graničnog prijelaza na Bregani

Slobodna Dalmacija/Danas.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo