turska otvoreno prijeti / Izbjeglice uskoro opet na Balkanskoj ruti: je li Hrvatska ovaj put spremna?

U Srbiju svakodnevno pristižu izbjeglice pa je neizvjesno hoće li i kada prema Hrvatskoj krenuti novi val. Dok susjedi dižu ograde i određuju kvote, pitanje je sprema li se Hrvatska na izbjeglice i kako?

18.8.2016.
18:54
VOYO logo

Opatovac je prošle jeseni bio tužno i iznimno frekventno mjesto, a danas je ostalo samo polje korova.

Prije 11 mjeseci izbjeglički val krenuo je prema Hrvatskoj i Opatovac je postao njihovo masovno prihvatilište, no danas ondje izbjeglica nema, kao što nema ni kampa koji im je tada bio prihvatilište.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Umjesto šatora, policijskih kućica i NGO-ova, ondje se nalazi jedino lokot koji čuva vrata.

Kilometrima dalje u Slavoniji možemo vidjeti sličnu sliku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Slavonskom brodu na mjestu gdje se nalazio izbjeglički kamp, kao da je kulisa za snimanje postapokaliptičnih filmova. Ondje sve izgleda kao da se nikada ništa nije događalo.

No, susjedne države ponovno se pripremaju. Slovenija obnavlja žicu i čisti korov. Hrvatska je policija prošlog vikenda uhitila 50 migranata upravo u blizini slovenske granice i oprez ne jenjava.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Cestovni i željeznički granični prijelazi u Tovarniku opremljeni su sa modernom tehničkom opremom za kontrolu putnika i vozila. Isto tako, granična crta je kvalitetno nadzirana i kontrolirana sa odgovarajućim tehničkim sredstvima i ljudstvom. Poduzimaju se sve potrebne mjere i radnje za slučaj masovnijeg dolaska migranata", priopćili su iz MUP-a. 

Izgrađen je i novi prihvatni centar za 62 osobe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Apeliram i molim odgovorne da se tu zaposle domaći mještani iz Tovarnika i Ilače", rekla je načelnica općine Tovarnik Ruža Veselčić Jakovčić. 

U Srbiju izbjeglice i migranti neprekidno pristižu iako u neusporedivo manjem broju nego lani, no Turska Europskoj uniji otvoreno prijeti da će pustiti novi val.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prošli put smo bili malo iznenađeni prva dva do tri dana, ali mislim da će i država i Držvna uprava za zaštitu i spašavanje i mi kao lokalna samourava biti spremni sada i pomoći koliko je u našoj mogućnosti", 

Mještani tovarnika, prije 11 mjeseci činili su sve da pomognu i da daju ljudima vode i hrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izbjgelički val će možda ponovno krenuti Balkanskom rutom. Hrvatska javnost nema jasan odgovor što se točno poduzima u ovom vakumu između vlasti na odlasku i one koja dolazi.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo