IZLOŽBA U CENTRU ŠIBENIKA / Izabrani pobjednici Terraneovog natječaja

Image
Foto: Walter Sirotić, Nikola Zelmanović, Tomislav Sporiš i Zvonimir Ferina

Jedna od posebnosti koje razlikuju Terraneo od ostalih festivalskih događanja na Jadranu je njegov program ekologije, radionica i popratnih festivalskih sadržaja po kojima je Terraneo već postao poznat i priznat.

10.7.2013.
14:00
Walter Sirotić, Nikola Zelmanović, Tomislav Sporiš i Zvonimir Ferina
VOYO logo

Jedna od posebnosti koje razlikuju Terraneo od ostalih festivalskih događanja na Jadranu je njegov program ekologije, radionica i popratnih festivalskih sadržaja po kojima je Terraneo već postao poznat i priznat. Da podsjetimo, Terraneo je 2012. osvojio Grand Prix na svečanoj Dm Green City dodjeli nagrada, kao najbolja među svim nagrađenim ekološko odgovornim hrvatskim organizacijama u protekloj godini. Grand Prix nagrada dodijeljena je po mišljenju stručnog žirija festivalu Terraneo za najbolji primjer izvrsne ekološke poruke te predstavlja stručnu pohvalu za rad i trud kompletnog eko programa – akcija, projekata, natječaja i radionica – na čijoj realizaciji organizacijski tim Terranea intenzivno radi tijekom cijele godine.

 U sklopu ovogodišnjeg eko art programa, Terraneo je organizirao kreativni natječaj pod nazivom „Reciklirajmo!“ u kojem je od dizajnera, grafičara i fotografa tražio da svoje viđenje ove ekološke teme izraze kroz format plakata koji su trebali komunicirati globalni problem gomilanja otpada te hitne potrebe za njegovom kontrolom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na ovogodišnji natječaj, koji je trajao od 11. lipnja do 07. srpnja, pristiglo je preko stotinu radova od kojih je stručni žiri odabrao 15 najboljih koji će biti će postavljeni u formi dvotjedne izložbe u centru Šibenika koja se otvara 24. lipnja. Kada Terraneo počne, plakati se sele na festivalsku lokaciju gdje će ih imati prilike vidjeti svi posjetitelji festivala. Autori pobjedničkih radova, koji ujedno dobijaju festivalske ulaznice te Terraneo 2013. majice, su: Nikolina Lončar, Ivana Levačić, Antonio Mohenski, Maja Subotić, Igor Petrović, Josip Huljev, Hana Jurić, Hana Šoštarić, Apolonija Lučić, Agata Lučić, Daniel Živatović, Sanja Šiljković, Orin Ivan Vrkas, Petra Vušković i Mario Šunjić te Anagram Art.

Osim eko art natječaja i natječajne izložbe, u sklopu ovogodišnjeg eko programa ponovno imamo i akciju «Biciklom na Terraneo» u kojoj će naša ekipa biciklista putovati iz Zagreba prema Šibeniku, ali ovaj put preko Gorskog kotara i sjeverno-jadranskih otoka. Mogu im se pridružiti svi zainteresirani za ovaj zdrav, zabavan i ekološki način putovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče eko radionica za vrijeme trajanja festivala, ove godine imamo radionicu izrade splavi od otpadnog materijala koja potiče razvijanje ekološke svijesti, timskog rada i zabave na festivalskoj plaži u Minerskoj te radionicu spužvarstva u kojoj će spužvari i ronioci izrađivati s posjetiteljima nakit od morske spužve uz prezentaciju ronilačke opreme potrebne za vađenje spužvi. Tu je i zanimljiva radionica izrade paste za zube od prirodnih materijala – King Julio, koju će voditi Oliver Lintzbauer poznatiji kao Oli Dobolli – jedan od najboljih hrvatskih hip hop i mashup dj-a. A svi ljubitelji biljaka moći će sudjelovati u radionici «Lisnati odred» koja će pomoći razlistati i identificirati sve slobodne centimetre u okolici.

Posebno za ovogodišnji Terraneo, mladi dizajneri Marina Andrijašević, Luka Borčić i Dario Dević osmislili su «Design for partygoers» – inkluzivni dizajn za sve pijane posjetitelje festivala. Ovaj koncept predviđen je za sve one koji ne mogu naći put do svog šatora ...ne mogu naći prijatelja ...ne mogu utipkati frendov broj u mobitel ...ne mogu naći zadnje kovanice na dnu torbe ...počnu zvati bivšu ili tekstat bivšeg itd. Sami autori pojašnjavaju: «Na ovoj radionici ćemo kroz korištenje dostupnih materijala i istraživanje lokacija Terranea probati riješiti male probleme specifične za festivalsko okruženje – probleme pijanih ljudi. Ideja je koristiti dizajnersku metodologiju na zabavan, ali i posve praktičan način; jer kome se na Terraneu nešto od gore navedenog nije bar jednom dogodilo?»

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za sve one koji se žele zabaviti uz tjelovježbu u hladovini borova novootvorene festivlske plaže osigurali smo radionice acro balans yoge i hula hoop-a. Što se tiče glazbenih radionica, ove godine imamo djembe radionicu te vrlo traženu didgeridoo radionicu - koncipiranu kao početni tečaj sviranja didgeridoo-a, tradicionalnog aboridžinskog instrumenta. Ovo će biti odlična prilika za sve one koji žele upoznati najstariji svjetski puhaći instrument, ali i za one koji žele proširiti svoje početno znanje.

Tu su dalje dj radionica koju će voditi dj Venom, finalist na DMC World 2000, DMC 2003 ex yu prvak i Heineken thirst 2005 prvak te voditelj dugogodišnji voditelj radionica kao i radionica glazbene produkcije (produkcija bendova, snimanje i miksanje) koja će biti realizirana od strane priznatog SAE insituta iz Ljubljane. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U programu će biti i interaktivna radionica «forum kazališta» - kao moderne forme teatra koja za svoj cilj ima jasno prikazati određeni ekološki problem te u suradnji s publikom predložiti rješenja.  

Da ponovimo, sav navedeni program radionica održavati će se u dnevnom terminu od 10h-18h u sklopu novootvorene festivalske plaže, «Terraneo beach» u bivšoj vojarni Minerska. Sudjelovanje na svim radionicama je besplatno a novost ove godine je što se svi zainteresirani za radionice mogu za sudjelovanje prijaviti unaprijed, direktno voditeljima radionica čiji kontakti će biti objavljeni na službenoj stranici festivala www.terraneofestival.com dva tjedna prije početka festivala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na popratnom programu Terraneo beacha naći će se i «AlterED» koncept čije ime dolazi od ALTERnativna EDukacija i predstavlja jedinstvenu vrstu edukacije o obnovljivim izvorima energije prilagođenu ciljano glazbenim festivalima. Pronađite AltedED «House of Sun» na lokaciji, napunite svoje elektronske uređaje besplatno, uključite se u kuhanje ili zasvirajte s AlterED Solarnim Bandom. Sve navedeno je naravno isključivo pogonjeno suncem i pozitivnom energijom!

Sve ljubitelje mode sigurno će oduševiti «Buried clothes» modna inicijativa koja traga za zaboravljenim, skrivenim  i zakopanim blagom starih ormara. Staro vatrogasno vozilo poslužiti  će ovim kreativnim djevojkama kao dnevni boravak, a posjetiteljima Terraneo beacha će se predstaviti u vidu izložbene djelatnosti gdje će promovirati svoj brend i širiti svijest o očuvanju i reciklaži starih odjevnih i uporabnih predmeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ponosni smo i na predavanje / radionicu hrvatskih predstavnika koji su sa svojim projektom «Koncept membrain – projekt samoodržive kuće» ušli u završnicu prestižnog međunarodnog natjecanja sveučilišta u izgradnji samoodržive montažne kuće - Solar Decathlon Europe. Ova radionica, uz popratno predavanje i projekciju, održati će se u klubu Azimut, službenom meeting pointu Terraneo festivala u Šibeniku.

Treba svakako spomenuti još i Bazaar, prodajni sajam starih i retro stvari koji će se za vrijeme Terranea održati u samom Šibeniku, na otvorenoj površini ispred spomenutog kluba Azimut. Svi zainteresirani za sudjelovanje mogu se prijaviti na mail adresu bazaarukvartu@gmail.com.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ono što je sigurno, popratni program ovogodišnjeg izdanja Terraneo festivala nudi do sada najbogatiju ponudu popratnih festivalskih sadržaja uz koju niti jednom posjetitelju Terranea neće biti dosadno. Ako ovom besplatnom programu pridodamo atraktivnu lokaciju održavanja na novoj festivalskoj plaži u bivšoj vojarni Minerska, Terraneo festival ponovno garantira najzabavnije ljetovanje uz odličan glazbeni program na jednoj od najljepših lokacija na Jadranu.

Do sad potvrđena imena, koja će nastupiti na trećem Terraneu, od 07. do 09. kolovoza u Šibeniku su: The Prodigy, Wu-Tang Clan, My Bloody Valentine, Azealia Banks, Aloe Blacc, Calexico, The Cribs, The Bots, Gang of Four, Cloud Nothings, Woods, Mambo Kurt, Duncan Sheik, Bosnian Rainbows, Koan Sound, Blond:ish, Pinkunoizu, Dubioza Kolektiv, Darkwood Dub, Mayales, Kawasaki 3p, Postolar Tripper, SevdahBABY, My Buddy Moose, Vlasta Popić, Krankšvester, Pešes, Svi na Pod, Eyesburn, Straight Mickey and the Boyz, Chew the Fat! Croatia te Icarus Down.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zahvaljujući MasterCard Europe, Erste Card Clubu i Erste banci - Terraneo festival ove godine postaje tehnološki najnapredniji događaj ovakve vrste u Hrvatskoj jer će se sva plaćanja na festivalskom prostoru obavljati beskontaktno, posebnom festivalskom Terraneo karticom ili MasterCard® i Maestro® beskontaktnim karticama! Prvi put u Hrvatskoj jedan festival uvodi plaćanje posebnom festivalskom karticom, čime Terraneo staje uz bok najvećih svjetskih festivala kao što su Roskilde, Sziget i Wireless.  

Trenutna cijena festivalskih ulaznica iznosi 419kn a kamp ulaznica200kn plus 21kn boravišne pristojbe za pet dana boravka u kampu. U prodaji je također i ograničeni paket dnevnih ulaznica po posebnoj cijeni od 200 kuna (ova cijena vrijedi samo do rasprodaje promo paketa).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Igra sudbine
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo