Izabran predsjednik koji će Hrvatsku uvesti u EU

Strane agencije prenijele su da se u drugom krugu za najviši politički položaj u Hrvatskoj nadmeću pravni stručnjak i gradonačelnik Zagreba narodnjačke retorike.

10.1.2010.
22:06
VOYO logo

arti-201001100239006Reuters nakon prvih izlaznih anketa Nove TV ističe da će predsjednik u Hrvatskoj biti Ivo Josipović koji se zalaže za borbu protiv korupcije.

Profesor i skladatelj Josipović dobio je prema prvim izlaznim anketama Nove TV 64,6 glasova. Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić ima 35,4 glasova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ističu da su oba dva kandidata propagirala ulazak Hrvatske u Europsku uniju.

BBC piše da je lijevo orijentirani kandidat Ivo Josipović školovani skladatelj i doktor prava koji je bio kritiziran zbog nedostataka karizme. No, obećao je biračima da će provesti beskompromisnu borbu porotiv korupcije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za Bandića koji naginje desnici ističu da je igrač na duge staze, blizak građanima, ali ga prate glasine u umiješanosti u korupcijske afere.

BBC također podsjeća da je korupcija bila glavna tema u kampanji, što pokazuje da je Hrvatska odlučila očistiti prljavo rublje kako bi mogla ući u EU do 2012.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dvojicu kandidata obilježava izrazita razlika u stilovima, primjećuje agencija Associated Press.

Odmjereni Josipović protiv 'jurišavog' Bandića

AP kandidata socijaldemokrata Ivu Josipovića predstavlja kao pravnika i skladatelja klasične glazbe koji je u prvom krugu osvojio dvostruko više glasova od Milana Bandića, "popularnog zagrebačkog gradonačelnika". Također, ističu da je u drugom krugu odaziv birača nešto veći nego u prvom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Reuters je podsjetio da je Josipović u prvom krugu odnio uvjerljivu pobjedu nad ostalim kandidatima, te da uživa solidnu prednost i po posljednjim ispitivanjima javnog mišljenja u odnosu na Milana Bandića.

Bandić je, međutim, "odbio baciti ručnik u ring" i na kraju kampanje krenuo u "juriš, pridobivši potporu moćne Rimokatoličke crkve i mnogih ratnih veterana", piše Reuters.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

arti-201001100257006Bandić je također nastojao iskoristiti strahove konzervativnih glasača od "povratka komunizma" u slučaju Josipovićeve pobjede.

Odmjereni Josipović svojom je "antikorupcijskom platformom pridobio mnoge liberalne i glasače iz urbanih sredina", a Bandića je optuživao za zloporabe tijekom njegovog upravljanja prijestolnicom, piše Reuters.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Unatoč kampanji koja je bila obilježena međusobnim blaćenjem kandidata, mnogi Hrvati ostali su ravnodušni spram ideologija i žele samo bolji život, ocjenjuje Reuters.

Obojica kandidata podupiru nastojanja Hrvatske da se pridruži Europskoj uniji 2011. ili 2012., navodi agencija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Talijanska agencija ANSA izvještava da je odaziv na glasanje do 11 sati bio dva posto veći nego u prvom krugu, što objašnjava "snažnom ideološkom polarizacijom koju je napravio Bandić u posljednja dva tjedna predizborne kampanje pozivima da se ne dopusti da Hrvatska postane "crvena", što je aluzija na "lijevi" program njegovog protivnika".

Josipović je, pak, Bandića napao kao osobu "dvojbenog morala" te tvrdnjama o širenju korupcije tijekom njegovog upravljanja Zagrebom, bilježi ANSA.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Misija trećeg predsjednika Hrvatske bit će i integracija zemlje u Europsku uniju, izvještava francuska agencija AFP.

Milan Bandić je u kampanji svoju retoriku približio konzervativnijim biračima, sastao se sa zagrebačkim nadbiskupom koji mu je dao svoju potporu i pokušao pridobiti 270.000 glasača iz BiH, gdje je i rođen, primjećuje AFP.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dvojica kandidata iznosila su slične programe", ističući rad na integraciji Hrvatske u EU, "oživljavanje gospodarstva pogođenog teškom recesijom" i borbu protiv korupcije, navodi AFP.

Njemačka agencija DPA također bilježi da je po podacima do 16 sati odaziv birača četiri posto veći nego u prvom krugu, te da posljednja ispitivanja javnog mišljenja predviđaju pobjedu Ive Josipovića s 56 do 59 posto glasova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U drugom krugu predsjedničkih izbora bilježi se i znatno veći odaziv birača u Bosni i Hercegovini, izdvaja austrijska APA i podsjeća da je na izborima 27. prosinca u BiH Ivo Josipović, kojem ankete u Hrvatskoj daju prednost od desetak posto glasova, bio tek peti osvojivši 5,7 posto glasova.

Josipović je u kampanji ostavio jači dojam "državničkog držanja", a Milan Bandić se više obraćao nacionalističkim krugovima, ratnim veteranima i Hrvatima u BiH, ocjenjuje APA.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo