ODRŽANA ZADNJA SJEDNICA / Iza Vlade je turbulentna godina: Banske dvore tresle su velike afere, a zbog nekih 'pale' su i ostavke

Donosimo pregled sa 60 sjednica Vlade RH. Iza njih turbulentna je godina

20.12.2018.
20:00
VOYO logo

Za Vladu Republike Hrvatske, ova godina bila je turbulentna. Otišla je potpredsjednica Vlade, a oporba je još nekim ministrima pokazivala crvene kartone. 

"Sve vas lijepo pozdravljam na prvoj sjednici Vlade u Novoj godini", bile su riječi Andreja Plenkovića u siječnju ove godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od tada ih je održano 60 i nisu sve bile u Zagrebu. U Splitu su ih dočekali prosvjedi, a prva sjednica na otoku bila je ona na Hvaru. Vlada se selila u Pulu i Karlovac.

Kroz neke situacije prolazili su lakše, a kroz neke teže

"Tako vam je to u braku", kazala je u siječnju ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Nada Murganić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako je ministrica za obitelj i mlade komentirala nasilje u obitelji HDZ-ova župana Alojza Tomaševića. Bila je i udomljeno dijete na jedan dan.

U 2018. godini napustio ju je državni tajnik za demografiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne vjerujem da će se išta riješiti ovakvim pristupom. Doviđenja", rekao je Marin Strmota, bivši državni tajnik za demografiju.

Svjetla u Banskim Dvorima do dugo u noć zbog Agrokora nisu bila rijetkost. Martina Dalić zbog Agrokora je postala teret Vladi, otišla i postala spisateljica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Podnijela sam neopozivu ostavku na dužnost potpredsjednice Vlade i na dužnost ministrice gospodarstva poduzetništva i obrta", kazala je Martina Dalić u svibnju ove godine.

Nakon Agrokora, afere su se redale: hotmail, sms, vrh HDZ-a tresla je i afera Kum. Premijer i ministri bili su na terenu kad je trebalo. Nakon pucanja produktovoda, Slavonski Brod ostao je bez pitke vode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neke škole ni tablete nisu dobile na vrijeme. U 2018. godini počela je "škola za život". Izglasan je i Zakon o udžbenicima zbog kojeg je HNS prijetio izlaskom.

U lipnju i srpnju kodeks odijevanja bio je hrvatski dres jer je Hrvatska Engleze poslala kući i prvi put u povijesti ušla u finale Svjetskog nogometnog prvenstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Čestitke svima, ja mislim da reprezentacija zaslužuje jedan aplauz cijele vlade", kazao je Plenković u lipnju.

U Vladi su promijenili i glasnogovornika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moje ime je Marko Milić, danas sam  preuzeo dužnost glasnogovornika Vlade. I svima sam na povjerenju i evo prva presica", kazao je u kolovozu novi glasnogovornik Vlade RH.

Donijeli su odluku o kupnji borbenih aviona F16 od Izraela, pa se sve zakompliciralo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam rekao, malo strpljenja. Država Izrael i SAD imaju komunikaciju", rekao je ministar obrane Damir Krstičević.

Nakon više od tri godine otvoren je most Čiovo, Vlada je povećala minimalnu plaću, snižen je PDV na prehrambene artikle. Uz sve to, tražila se ostavka Zdravka Marića

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jednom sam zabio, drugi put sam fulao i ako smo dobili u produžetku ovaj put bi zabio", kazao je ministar Marić.

Milana Kujundžića...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne osjećam se odgovornim", kazao je Kujundžić.

Rekonstrukcija Vlade spomenula se tko zna koliko puta, ministri danas o godini iza njih:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam zadovoljna, krenuli smo s kurikularnom reformom", rekla je ministrica Divjak.

"Ponosna sam zaista na moje ljude", istaknula je Žalac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad se podvuče crta u 2018. godini, u Banskim dvorima toliko je radno da su radnici koji preuređuju Banske dvore ispod tapeta pronašli freske.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo