STIGLA PROMJENA VREMENA / Snimatelj RTL-a snimio nevjerojatne prizore nevremena: U nekoliko županija rušilo stabla, električne stupove i krovove

Olujni sustav već je zahvatio dio Slovenije,a kod nas je izdano upozorenje na udare vjetra brzine iznad 100 kilometara na sat, jake pljuskove praćene grmljavinom pa čak i tuču

18.7.2023.
19:46
VOYO logo

Kako su meteorolozi i najavljivali, nakon nekoliko dana paklenih vrućina, slijedi promjena vremena koja bi trebala donijeti kakvo-takvo osvježenje. Doduše, i olujno nevrijeme.

Prema upozorenju Državnog hidrometeorološkog zavoda, stigao nam je snažni olujni sustav koji je preko sjeverne Italije i Austrije zahvatio i Sloveniju. Kako javljaju austrijski mediji, najgore je bilo u Tirolu, gdje je snažan vjetar nosio krovove kuća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grmljavina i obilne oborine

Izdano je upozorenje na udare vjetra brzine iznad 100 kilometara na sat, jake pljuskove praćene grmljavinom pa čak i tuču. Ljude su u Sloveniji pozvali da se sklone. Taj je sustav večeras zahvatio i dio Hrvatske, a tamni oblaci stigli u sjeverne krajeve i na zagrebačko područje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Mia Slafhauzer/PIXSELL
Image
Foto: Mia Slafhauzer/PIXSELL

Grmljavinsko nevrijeme s vjetrom i jačom kišom večeras je zahvatilo područje Varaždinske i Krapinsko-zagorske županije te Zagreb, Samobor, Čakovec i Bjelovar - srušena su stabla na ceste i električni stupovi, dignuti krovovi, kažu u Ravnateljstvu civilne zaštite RH. 

Županijski centar 112 Varaždin zaprimio je više dojava građana vezanih uz olujno nevrijeme koje je oko 20 sati zahvatilo varaždinsko područje. Nevrijeme je uzrokovalo pad drveća i električnih stupova, a područje uz granicu sa Slovenijom zahvatila je slaba tuča.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nevrijeme je zahvatilo zagrebačko i samoborsko područje. Županijski centar 112 Zagreb zaprimio je nekoliko desetaka dojava o padu granja i drveća na ceste, a u Samoboru je uslijed jakog vjetra dignut krov zgrade.

Image
Foto: Robert Belosevic/PIXSELL
Image
Foto: Robert Belosevic/PIXSELL

Grmljavinsko nevrijeme s vjetrom i jačom kišom koja je intenzivno padala desetak minuta zahvatilo je u večernjim satima i područje Međimurske županije, a županijski centar 112 Čakovec zaprimio je dojave o srušenom stablu na prometnicu, dok dojava o štetama nema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Županijski centar 112 Krapina primio je nekoliko dojava zbog olujnog vjetra i jake kiše koja je zahvatila područje Krapinsko-zagorske županije. Zaprimljeno je sedam dojava o srušenim stablima na prometnice i vodove električne energije, a u Klanjcu i Humu na Sutli je olujni vjetar dignuo krovove s obiteljskih kuća. 

Županijski centar 112 Bjelovar zaprimio je nekoliko dojava o padu stabala na prometnice i na telefonski vod te oštećenom stupu dalekovoda (u kvaru je 10kV dalekovod Podgarić). Na terenu su pripadnici JVP Bjelovar, HEP Elektre Križ i djelatnici Poduzeća za ceste Bjelovar. Nije bilo dojava o ozlijeđenim osobama, izvijestilo je u utorak navečer Ravnateljstvo civilne zaštite RH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upozorenje za područja Zagreba i Karlovca

Ravnateljstvo civilne zaštite upozorilo je, pak, da su na zagrebačkom i karlovačkom području navečer lokalno mogući izraženi pljuskovi s grmljavinom te jakim i olujnim vjetrom. Na snazi je narančasti Meteoalarm.

“Budite spremni na jača grmljavinska nevremena koja mogu prouzročiti veliku štetu i zaštitite se od munja. Moguća su oštećenja na imovini te na drveću, lokalne bujične poplave, olujni udari vjetra i tuča. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom te u prometu”, upozorili su iz Civilne zaštite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dolazak ovog olujnog sustava uvod je u najavljeni nestabilniji drugi dio tjedna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo