OTVORENO PISMO / Iz Pripuzove tvrtke pisali gradskim zastupnicima: 'Smeta li nekom i zašto C.I.O.S. Grupacija u Zagrebu?'

Image
Foto: RTL / PIXSELL

Uoči sjednice zagrebačke Gradske skupštine iz C.I.O.S.-a su zastupnicima i zastupnicama uputili otvoreno pismo

15.9.2020.
14:57
RTL / PIXSELL
VOYO logo

Smeta li nekom i zašto C.I.O.S. Grupacija u Zagrebu? - pitaju u toj tvrtki u otvorenom pismu koje su uoči prošlotjedne sjednice zagrebačke Gradske skupštine poslali predsjedniku i potpredsjednicima te zastupnicima i zastupnicama zagrebačkog parlamenta, a koje je potpisao predsjednik Uprave Petar Pripuz.

Image
NEZAVISNI ZASTUPNICI /

Petek: 'Tražimo detaljne izvještaje o požarima i rasprodaji imovine Holdinga'

Image
NEZAVISNI ZASTUPNICI /

Petek: 'Tražimo detaljne izvještaje o požarima i rasprodaji imovine Holdinga'

Podsjetimo, Klub nezavisnih zastupnika predložio je na dnevni red skupštinske sjednice zaključak o poslovanju Grada Zagreba i C.I.O.S. Grupe i zdravlje građanki i građana jer smatraju da zbog učestalosti požara na Jankomiru javnost zaslužuje znati kako je do njih došlo, je li bilo opasnosti za građanke i građane i što je Grad u proteklih šest godina poduzeo da bi eventualno spriječio moguće požare, odnosno povećao zaštitu stanovništa. Ta je točka jučer odbijena iako je rasprava bila burna, a zastupnici su tražili izvješće od Grada, ne od C.I.O.S.-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A u toj tvrtki u svom pismu naglašavaju da se poslovni odnosi s brojnim partnerima, tako i Gradom Zagrebom, odvijaju u skladu za zakonom i svim zakonskim propisima, uz punu otvorenost i transparentnost u poslovanju''. Tvrde i da su javnosti dostupni svi podaci i relevantne činjenice vezane uz poslovanje C.I.O.S. Grupacije u Gradu Zagrebu te da C.I.O.S. Grupacija i njezine tvrtke članice primjenjuju ''najbolje raspoložive tehnike, poštuju i provode najviše mjere sigurnosti u poslovanju. Na lokaciji Jankomir poslovanje se u cijelosti odvija prema zahtjevima iz ishođenih dozvola izdanih od strane različitih nadležnih tijela i resornih ministarstava, koja poslovanje i inspekcijski stalno nadziru''.

''Sukladnost poslovanja na lokaciji Jankomir sa regulatornim zahtjevima potvrđuju brojni inspekcijski nadzori: redovni, koordinirani nadzori temeljem ishođene okolišne dozvole, nadzori u slučajevima izvanrednih događaja (požara) i po anonimnim prijavama'', napominju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjećaju zastupnike i zastupnice da su ih još prije dvije godine pozvali da ih i osobno posjete te izravno upoznaju s poslovnim aktivnostima koje CE-ZA-R obavlja na lokaciji reciklažnog centra u Jankomiru, uz spremnost davanja na uvid svih zapisnika o provedenim inspekcijskim nadzorima brojnih nadležnih institucija te uvidom u ugovore koje je društvo CE-ZA-R d.o.o. sklopilo sa tvrtkama Grada Zagreba, radi utvrđivanja potpunog činjeničnog stanja. 

Međutim, njihov poziv, ističu, prihvatio je jedino zastupnik Renato Petek s kojim su, kažu razmijenili sve informacije i upoznali ga s poslovnim aktivnostima dok dolazak Tomislava Tomaševića nije nikad realiziran uz opravdanje zauzetosti obvezama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poziv svim zastupnicama i zastupnicima i dalje ostaje trajno otvoren, napominju te u podužem otvorenom pismu nastavljaju izlagati kako izgleda poslovni odnos C.I.O.S. Grupacije sa Gradom Zagrebom i Zagrebačkim holdingom, a taj je ''niti pola postotnog poena''.

''U ukupnim godišnjim prihodima C.I.O.S. Grupacije od 2014. do 2020. (uključujući procjenu do kraja ove godine) ukupni prihodi ostvareni temeljem poslovne suradnje sa Gradom Zagrebom i Zagrebačkim holdingom čine 0,46 posto. Slušajući pojedince i čitajući pojedine medije, stječe se dojam kako je riječ o iznimno velikom i za poslovanje C.I.O.S. Grupacije iznimno značajnom, čak i presudnom prihodu, no on je zapravo minoran i može se svesti na statističku pogrešku'', navode uz prateću tablicu iz te tvrtke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Neobične okolnosti nastanka požara'

Između ostalog, osvrću se i na često im zamjerane požare te kažu da se ''tek početkom poslovnih odnosa C.I.O.S. Grupacije sa Gradom Zagrebom pojavljuje učestalost požara, uz neobične okolnosti njihovog nastanka. Požari, koji su krenuli 2014. godine, izbijaju u pravilu kad se na lokaciji ne obavljaju redovne poslovne aktivnosti, većinom u neradne dane i uz neposredni rub ograde skladišta što je apsolutno budilo opravdanu sumnju koja je i potvrđena 2018. godine''.

Tada je, navode i prilažu snimku, nadzornom kamerom na lokaciji Jankomir snimljen dim s vanjske strane ograde skladišta nemetala, čime je nedvosmisleno potvrđeno da je izvor tog požara bio izvan skladišta, a i policija je očevidom utvrdila da je požar namjerno izazvan. Također, nakon svakog požara nadležne institucije su provodile inspekcijske nadzore na lokaciji, ali tvrtka za neke do danas nije zaprimila informaciju sa službenim rezultatima istražnih radnji. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadalje u pismu ističu i da su u posljednjih 15 godina reviziju godišnjih financijskih izvještaja C.I.O.S. Grupacije obavljale renomirane svjetske revizorske kuće iz grupe The Big 4 (Velike četvorke), konkretno Deloitte i Ernst & Young.

''Poduzeli smo, a i dalje ćemo poduzimati, sve mjere s ciljem da do nastanka požara ne dođe ili da se mogućnost njihovog događanja svede na najmanju moguću razinu, vodeći računa o zaštiti okoliša i zdravlju ljudi, kako vlastitih djelatnika tako i okolnog stanovništva. No, još uvijek nemamo načina boriti se protiv raznih interesnih skupina koje poduzimaju različite aktivnosti i obmanjuju javnost radi ispunjenja vlastitih ciljeva, a u tom kontekstu i protiv piromana'', navodi se u otvorenom pismu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Šokirani smo i s gnušanjem odbacujemo insinuacije koje su se pojavile u javnom prostoru da sami, radi ostvarenje neke navodne dobiti, podmećemo požare. Želim naglasiti da C.I.O.S. Grupacija nikad nije naplatila naknadu štete od osiguravajućih kuća što je kod pojedinaca bila glavna špekulacija o mogućem razlogu za učestale požare'', piše, između ostalog, Pripuz i dodaje da ''pozdravljaju Petekovu inicijativu da se od nadležnih institucija zatraže službeni rezultati očevida i pokrenutih istraga, kako bi se konačno utvrdilo tko u stvari stoji iza (podmetanja) učestalih požara na Jankomiru''.

Otvoreno pismo koje su uoči prošlotjedne sjednice zagrebačke Gradske skupštine iz C.I.O.S.-a poslali predsjedniku i potpredsjednicima te zastupnicima i zastupnicama zagrebačke Gradske skupštine, a koje je potpisao predsjednik Uprave Petar Pripuz, možete ovdje pročitati u cjelosti

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo