Ministar Piletić: / 'Iz Konga je od 2012. posvojeno 131 dijete, a nijedna ta posvojiteljska obitelj nije bila pod nadzorom Centra'

Image

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić obratio se medijima oko slučaja Hrvata u Zambiji gdje su četiri hrvatska para uhićena pod sumnjom za trgovinu djece u pokušaju nakon što su pokušali posvojiti djecu u Kongu i dovesti ih u Hrvatsku

11.1.2023.
18:11
VOYO logo

"Interes djeteta koje je bez odgovarajuće roditeljske skrbi treba biti zadržan u obiteljskom okruženju. Ako to nije moguće, onda se preporučuje svim državama potpisnicama Haške konvencije, da dijete ostane u državi rođenja. Tek ako to nije moguće, moguće je razgovarati o međudržavnom posvojenju - kazao je ministar Marin Piletić te dodao kako je Hrvatska potpisnica Haške konvencije upravo jer želi da čin posvojenja bude transparentan.

"Naše Povjerenstvo za praćenje i analizu djece na smještaju ima rezultate. Mi smo 2022. završili s povećanjem zasnovanih posvojenja 25 posto više u odnosu na rekordnu 2021. Danas znamo da je 190 zasnovanih posvojenja i nekakve teze da je u Hrvatskoj nemoguće posvojiti ili da taj postupak dugo traje, demantiraju brojke. U prošloj godini zasnovano je 51 posto posvojenja - poručio je ministar.
Poručio je da je dogovor da će Ministarstvo rada u suradnji s Ministarstvom uprave krenuti u proceduru jasnijeg pravnog okvira oko međudržavnog posvojenja

Tekst se nastavlja ispod oglasa

" U suradnji s ostalim resorima detektirali smo da u Hrvatskoj postoji još nekolicina parova koji su ishodili odluke o posvojenju iz Konga. Sve su ih kontaktirali zastupnici Centra za socijalnu skrb i uputili ih da provjere legalnost svih tih odluka koje imaju o posvojenje iz DR Kongo" naglasio je Piletić.

Image
problemi s posvajanjem /

Slučaj Zambija: Kako to da nijedna hrvatska institucija nema pojma koliko afričke djece živi u državi?

Image
problemi s posvajanjem /

Slučaj Zambija: Kako to da nijedna hrvatska institucija nema pojma koliko afričke djece živi u državi?

Na novinarsko pitanje radi li se o greški hrvatskih institucija, ministar je rekao da nije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imali su na raspolaganju svu moguću pravnu pomoć. Svatko tko želi posvajati iz drugih zemalja u samom procesu upisa u Registar potencijalnih posvojitelja, uz sve ostale podatke, treba dati do znanja i da razmišljaju o međudržavnom posvojenju. Mi nemamo saznanja da je itko od ovih osmero državljana iskazao tu želju" kazao je ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike te nastavio:

"Hrvatska je demokratska zemlja, svi mi možemo putovati u bilo koji kutak svijeta. Zbog toga upozoravamo da je interes djeteta primarna stvar i upravo zato smo potpisnica Haške konvencija koja kaže da je posljednja opcija međudržavno posvojenje. Hrvatska se vrlo jasno opredijelila" istaknuo je Piletić , te dodao kako je osmero parova
iz Hrvatske koji su ishodovali sudsku odluku za posvojenjem djece iz Konga, a koji nisu otišli po djecu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar je kazao da je od 2012. godine iz Konga posvojeno 131 dijete i da nijedna ta posvojiteljska obitelj, nije bila pod nadzorom Centra za socijalnu skrb. Sad će se to u Zakonu planira promijeniti.

Podsjetimo, hrvatski državljani su jučer po prvi put izašli pred sud u Zambiji u gradu Ndoli, nedaleko od granice s Kongom gdje im je na engleskom jeziku pročitana optužnica koja ih tereti za kazneno djelo trgovine djecom u pokušaju. Svi su se izjasnili da nisu krivi, a tamošnje tužiteljstvo ih tereti po članku 3, stavak 1 i 2 (trgovanje ljudima s kaznom od 23 do 35 godina), u vezi s člankom 12 za kazneno djelo trgovine ljudima (djecom) u pokušaju, za što je predviđena kazna od 10 do 20 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nastavak suđenja i odluka o jamčevini trebalo bi biti sutra.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo