problemi zbog gup-a / Bačić i Batinić uvjeravaju da je koalicija stabilna: 'Neovisno o trzavicama, Vlada funkcionira'

Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Što se parlamentarnih izbora tiče, Batinić je kazao da je ova godina izborna i HNS je uvijek spreman za njih, neovisno kada bili

12.2.2020.
10:59
Davor Puklavec/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednik Kluba zastupnika HNS-a Milorad Batinić u srijedu je izjavio da vjeruje, neovisno o trzavicama oko zagrebačkog GUP-a, da je Vlada stabilna, bez obzira na to što je koalicijski partner gradonačelnika Milana Bandića srušio GUP.

„Bez obzira na jučerašnje događaje oko zagrebačkog GUP-a, ne vidim zašto bi Vlada bila nestabilna. Vlada funkcionira, veliki su zadaci i izazovi pred njom. Neovisno o ovim trzavicama, mislim da je Vlada stabilna“, kazao je Batinić novinarima u Saboru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče napetosti i eventualnom kraju suradnje Bandića i HDZ-a, Batinić smatra da, „ako govorimo o GUP-u, to je očito okidač“, ali, dodaje, ne bi rekao da je kraj suradnje HDZ-a i Bandića. Mislim da su svi u Skupštini odgovorni i da je jasno da još treba razgovarati o GUP-u, dodao je.

Mislim da je dobro da je napravljen odmak i o GUP-u treba razgovarati jer je to ključni dokument koji će definirati Zagreb idućih desetak godina i ne vidim ništa sporno u tome da se još dodatno razgovara o GUP-u. Činjenica je da je HNS natjerao Bandića da čitavu proceduru oko GUP-a provede po zakonu jer je stav naših zastupnika u Skupštini da takav GUP ne možemo podržati, kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANE VIJESTI:

Na pitanje je li Bandić još uvijek poželjan partner za održavanje većine, Batinić je odgovorio da je HNS je ušao u koaliciju s HDZ-om. Gradonačelnik ima priču grada Zagreba, a vjerujem da su njegovi zastupnici jednako odgovorni i savjesni da vode brigu o građanima, smatra Batinić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se parlamentarnih izbora tiče, kazao je da je ova godina izborna i HNS je uvijek spreman za njih, neovisno kada bili.

"HNS je čvrsto građansko-liberalni centar i cilj je da se sve one stranke koje su blizu nama da se okupimo. S kim i kako će se koalirati, o tome ćemo odlučiti i nakon naših unutarstranačkih i parlamentarnih izbora. Mi želimo da Hrvatska ide naprijed, a ne nazad“, poručio je Batinić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naš izborni sabor bi trebao biti polovicom travnja, kazao je, a na upit očekuje li Blaženku Divjak kao kandidatkinju za predsjednicu stranke, odgovorio je protupitanjem – 'zašto ne?'.

Bačić: Koalicija je stabilna, vladajuću većinu čini 81 zastupnik

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić izjavio je u srijedu da je vladajuća koalicija stabilna i da imaju čvrstu većinu koji čini 81 zastupnik te da nema nikakvih problema u funkcioniranju većine u Saboru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Koalicija je stabilna, imamo čvrstu većinu. U dogovoru smo sa svim koalicijskim partnerima, ujutro sam se čuo s predsjednicima svih klubova vladajuće većine, koju čini 81 zastupnik“, kazao je Bačić novinarima u Saboru.

S predsjednikom Kluba Stranke rada i solidarnosti Kažimirom Vardom gotovo sam u svakodnevnom kontaktu.  Uvijek sam govorio da je izvorna većina, koja je nastala nakon raskida koalicije s Mostom, imala 77 zastupnika, bez novopridošlih zastupnika u Klub Milana Bandića ili iz SDP-a ili iz HSS-a. Nikakvih problema u funkcioniranju većine u Saboru nema, naglasio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje je li Bandić jamčio da do kraja mandata u Saboru neće praviti probleme, Bačić je odgovorio da za takvu njegovu izjavu ne zna.

"Prije desetak dana imali smo sastanak koalicije i potvrđeno je da idemo mandat odraditi do kraja, dakle, do iza ljeta. Odradit ćemo predsjedanje Vijećem Europske unije i nakon ljeta nas čekaju izbori. Nakon događanja u zagrebačkoj Gradskoj skupštini čuo sam se s predsjednicima svih klubova i ništa se u odnosu na te zaključke nije promijenilo. Normalno funkcioniramo, niti jedan koalicijski partner ne opstruira većinu“, izvijestio je Bačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najavio je da će se ovaj tjedan glasovati samo o potvrđivanju zastupničkih mandata dvoje kolega. Idući tjedan će biti glasovanje o ostalim raspravljenim točkama, jer bi ovaj tjedan teže bilo okupiti kvorum zbog obveza nekih zastupnika, pojasnio je jučerašnje povlačenje najavljenog glasovanja.

Upitan jesu li Andrej Plenković i Drago Prgomet tražili od Bandića da odgodi glasovanje o GUP-u, rekao je da nema takvu informaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja i vodstvo HDZ-a od prvog smo dana inzistirali da promjene GUP-a budu provedene u skladu sa zakonskom procedurom, što je nadležno Ministarstvo i potvrdilo, a također da one budu i skladu s  planom višeg reda. Inzistirali smo i da se bilo kojem zastupniku HDZ-a u Gradskoj skupštini ne bi podmetalo da amandmanom pogoduje bilo čijem privatnom interesu nego da oni budu u javnom interesu", rekao je Bačić.

Dodao je kako u Gradu treba pitati zašto je došlo do odbijanja HDZ-ovih amandmana, dodavši da u HDZ-u postupaju po načelu supsidijarnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Butković: Zbog zagrebačkog HDZ-a nije prošao GUP

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković poručio je u srijedu da zagrebački HDZ ima svoj stav o Generalnom urbanističkom planu (GUP) koji je držao do kraja zbog čega GUP nije prošao, što pokazuje kako HDZ nije popustio zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću.

"HDZ je u Zagrebu imao svoj stav i držao ga je do kraja. GUP nije  prošao. Gdje vi sada iščitavate da je HDZ popustio gradonačelniku", rekao je Butković novinarima nakon užeg kabineta Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuvši kako to nije odluka premijera, nego zagrebačkog HDZ-a, rekao je da oni dobro rade svoj posao, te da bi u suprotnom svi trebali dati ostavku. Butković je ponovio kako HDZ u Zagrebu ima svoj stav o GUP-u, kako je dao je amandmane i glasao protiv.

Na upit novinara kakvu poruku šalje HDZ ako surađuje s Bandićem kojeg je optužilo državno odvjetništvo, Butković je ponovio da HDZ ima svoj stav o GUP-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Rekao sam da ćemo mi sukladno izborima, a bit ćemo relativni pobjednici, tražiti da možemo napraviti većinu u saboru. Kao što i svaki put bude", poručio je Butković dodajući da će se sve vidjeti nakon rezultata izbora.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo