Međunarodni dan nenasilja / Iz Centra Luka Ritz upozoravaju: Gotovo 20 posto maloljetnika ima psihičke poteškoće ili problema u ponašanju

Međunarodni je dan nenasilja, ali i prva godišnjica rada Centra Luka Ritz koji pomaže u rješavanju poteškoća kod ponašanja djeca, ali i odraslih

2.10.2018.
21:00
VOYO logo

U Centru Luka Ritz pomoć je u godinu dana zatražilo 400 roditelja i djece. Učenike brinu škola i ocjene, roditelji, ruganje, maltretiranje, ali i to što su zločesti. Važno je da kroz razgovor i igru kažu što ih muči.

"Dođu s brigama i problemima, često misle da je to neriješivo i da njihvoe brige nerješive i da ih nitko ne razumije", kazala je psihologinja Ivana Car. Prema istraživanjima u Zagrebu svako peto dijete ima problem s mentalnim zdravljem.Pri čemu se 27 posto učenika osjeća tužnima ili bezvoljnima, njih gotovo 15 posto je ozbiljno razmišljalo o samoubojstvu. Dok ih je 18 posto bilo izloženo nasilju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ti podaci su definitivno zabrinjavajući. Njih treba uzeti kao jedan alram. Sve više imamo djece vrtićke dobi. Roditelji ne znaju što će s djecom jer su impluzivinija i agresivnija od ostale djece", kazala je Ivana Jolić, ravnateljica Centra Luka Ritz.

Zato stručnjaci upozoravaju da roditelji i djeca pomoć trebaju zataržiti na vrijeme i toga se ne sramiti. "Ponekad je roditeljima dovoljno da ih netko razumije i ne osuđuje", tvrdi socijalna pedagoginja Dajana Jurinčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A to mogu pronaći i u Centru Luka Ritz. "Ono što je možda nije naglašeno da su kod nas usluge besplatne, svatko može doći, pokucati na vrata ili poslati mail i zatražiti pomoć", objašnjava Suzana Ritz, majka preminulog Luke Ritza. Podaci zvone na uzbunu jer depresija i vršnjačko nasilje sve su češći dio dječjih života.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo