vežu ga uz skandale / Iz afere u aferu: Tko je moćni kaptolski svećenik koji je optužen za napastovanje?

Image

Njegovo ime pojavilo se u javnosti početkom godine u aferi povezanoj s prebendarima prvostolne crkve zagrebačke

7.12.2018.
8:01
VOYO logo

Akademski slikar Marin Sovar policiji i nadležnim institucijama na samom Kaptolu prijavio je pokušaj seksualnog napastovanja koje je nad njim učinio jedan vidsokopozicionirani i moćni kaptolski svećenik, a radi se, navodno, o monsinjoru Zvonimiru Kurečiću.

Njegovo ime pojavilo se u javnosti početkom godine u aferi povezanoj s prebendarima prvostolne crkve zagrebačke, kada ga je zadesila ista sudbina kao i sve ostale prebendare, koje je kardinal Josip Bozanić smijenio zbog transakcija sa zemljištima u njihovu vlasništvu, piše Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U crkvenim krugovima znalo se da je Kurečić pomogao onima koji su pokrenuli cijelu aferu jer je, kako tvrde njegove kolege, htio postati dekanom Prebendarskog zbora. Kurečić je rođen u Zlataru 1951., završio je studij teologije i filozofije na Papinskom učilištu Gregoriani u Rimu, a tamo je također postigao magisterij iz dogmatske teologije, a zatim i magisterij i doktorat iz kanonskog prava. 

Radio i na crkvenom sudu

Trenutno obnaša funkciju tajnika Povjerenstva za ekumenizam i dijalog Zagrebačke nadbiskupije, a u crkvenim krugovima poznat je i kao "biritualac", tj. svećenik koji služi obrede i po zapadnom i po istočnom obredu pa je tako mnogo vremena proveo u društvu grkokatolika u Hrvatskoj, što je neke navelo i razmišljanje kako ima ambicija postati i sljedećim križevačkim biskupom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kurečić je u svojoj karijeri radio i na crkvenom sudu, kojemu ga je sada prijavio profesor Marin Sovar. Nekoliko godina je bio predstojnik Katehetskog ureda Zagrebačke nadbiskupije i prvi predstojnik Nacionalnog katehetskog ureda HBK te branitelj ženidbenog veza na Ženidbenom sudu Zagrebačke nadbiskupije i sudski vikar Međubiskupijskog suda prvoga stupnja u Zagrebu, kao i rektor crkve Krista Kralja na zagrebačkom groblju Mirogoj, piše Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo