IVO JOSIPOVIĆ: / Građani nisu retardirani, razumiju što se događa

Image
Foto: Pixsell, Duško Marušić

"Građani nisu retardirani, građani razumiju što se događa. Jasno tvrdim - da je Vlada od početka mandata prihvatila mjere protiv dužničke krize, danas bi problem građana bio mnogo manji.

14.9.2015.
10:16
Pixsell, Duško Marušić
VOYO logo

Bivši predsjednik RH i predsjednik stranke Naprijed Hrvatska! - Progresivni savez Ivo Josipović gostujući u emisiji Novi dan na N1 Televiziji komentirao je predizborna obećanja i namjere Vlade da se krediti u švicarskim francima konvertiraju u eure.

"Riječ je o problemima koje valja riješiti i koje treba riješiti, ali ovo kako se sada to čini nije dobro, mislim da su upozorenja HNB-a ozbiljna. Da rješenje, ali je pitanje gdje je granica", kazao je Josipović ističući da destabilizacija banaka nije poželjna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Treba poslušati HNB

"Treba poslušati što HNB kaže, ali ne smijemo dopustiti da teret novih troškova snose samo građani", dodao je.

Mišljenja je da je u situaciji, kada je Vlada izašla s rješenjem, teško odustati. Isto tako, smatra, da je neodgovorno da se ulazi u velike projekte, ali se nije jasno predočila računica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zašto to prije niste napravili?

Josipović nije želio nagađati može li Vlada populističkim potezima osvojiti izbore.

"Ne bih prejudicirao, za mjesec ili dva ćemo vidjeti. Sumnjam da je moguće bilo kakvim potezima učiniti velike pomake. Građani nisu retardirani, građani razumiju što se događa. Jasno tvrdim - da je Vlada od početka mandata prihvatila mjere protiv dužničke krize, danas bi problem građana bio mnogo manji. Svatko razuman će pitati - zašto to prije niste napravili?".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bivši predsjednik tvrdi da između njega i Milanovićanema nikakve "zle krvi": "Barem se nadam, oni jednostavno vode jednu krivu politiku". Odnos Vlade prema njemu, kaže, je nikakav.

Kolaicija s HDZ-om nezamisliva

Na pitanje postoji li ikakva šansa za predizbornu, ili postizbornu, koaliciju s HDZ-om i Tomislavom Karamarkom, Josipović je odgovorio: "Mi smo toliko različiti u politici, i toliko različito vidimo Hrvatsku, da je potpuno nezamislivo da uđemo u bilo kakvu koaliciju s HDZ-om"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slavko Linić optužuje Milanovića da je pokrenuo proces protiv njega. Josipović je mišljenja da slučaj treba preispitati.

"Kada je prvi put izašao s optužbama, ja sam išao provjeriti i tražio sam izvješće je li SOA postupala protiv Linića. SOA nije postupala ni na koji način prema Liniću. Tada sam još rekao - kao predsjednik nisam imao pravo provjeriti je li policija to činila, a sada su dokumenti pokazali da je policija to činila. Protuzakonito su ga obrađivali. Nedvojbeno je da su radnje koje su poduzimale došle u sferu izvida i morao se obavijestiti DORH. Ne mogu procijeniti jesu li u podacima policije postojale osnove sumnje da bi se postupalo. Očito je bilo nekih neistinitih izjava u javnosti i to treba preispitati", kazao je Ivo Josipović gostujući na N1 Televiziji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

N1 Televizija/Danas.hr

Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo