'Ivo, ajde ti lijepo kući...'

Očito nimalo impresioniran Sanaderovim strahom od 'nepravednog suđenja' u državi kojoj je donedavno bio na čelu, sud u Austriji odlučio ga je izručiti.

14.5.2011.
12:20
VOYO logo

Ivo Sanader će biti izručen Hrvatskoj, odlučio je u ponedjeljak austrijski sud, očito nimalo impresioniran Sanaderovim strahom od 'nepravednog suđenja' u državi kojoj je donedavno bio na čelu. Istražna sutkinja u Salzburgu je vjerojatno zaključila: "Hej, to je tvoje pravosuđe, godinama ste ga ti i tvoja stranka stvarali na svoju i sliku i priliku i neka ti ono sudi. Zaslužuješ i ti njega i ono tebe."

A ako taj zamišljeni slijed misli austrijske sutkinje primijenite na zamišljanje suđenja Sanaderu, pred tim i takvim hrvatskim pravosuđem, čovjek bi mogao biti i oslobođen, kao što je to bio slučaj u gotovo svim većim korupcijskim slučajevima do sada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

arti-201105090080006

Tko zna raduje li se povratku svog bivšeg šefa u domovinu Jadranka Kosor. Hrvatska premijerka i HDZ se trude sve afere koje svakodnevno iskaču prikačiti svome bivšem šefu, no strahuju li od onog što bi mogao reći pred sudom? Hoće li javnost, birači i, na kraju krajeva, sudovi, progutati vrdanje "nismo znali"?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

arti-201105110575006

Maratonci trče... i trče... i trče...

U međuvremenu, Kosorica očajnički grabi prema Europskoj uniji, svojem valjda jedinom izbornom adutu. Europskoj je komisiji Vlada poslala izvješća o pregovaračkim poglavljima 8 (Tržišno natjecanje) i 23 (Pravosuđe i temeljna prava). Zanimljivo je da je izvješća premijerka prvo predstavila stranim diplomatima u Zagrebu, jer oni su ipak važniji od recimo Sabora, koalicijskih partnera ili, ne budite smiješni, javnosti. Ali pustimo tu grešku u koracima, ionako je tek milijunta u nizu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvješća su uglavnom statistika i nabrajanje mjera i kada ih makar i prelistate, teško da ćete biti impresionirani, makar biste mogli biti prilično pospani nakon što pročitate da je "u sklopu Borbe za jačanje i unaprjeđenje kapaciteta za suzbijanje ... društvena odgovornost... održan okrugli stol na kojem su sudjelovali... zzzz".

Izvješću su, međutim, priloženi i konkretni podaci o borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala, veći dio kojih hratska javnost neće vidjeti, već su samo za briselske oči. Hoće li to uvjeriti vlasnike tih očiju, euro-ćate, da Hrvatska ispunjava zadana mjerila, manje je važno od činjenice da to izvješće (i druga, koja zasigurno svakodnevno putuju u glavne gradove europskih država) pokazuje da je Hrvatska duboko i dosljedno korumpirana država. U koji god segment ovoga društva da gurnete prst, neće lijepo mirisati. Dodajmo tome gospodarstvo u kolapsu i zašto bi netko takvo što primio u svoj klub?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

arti-201105130776006 arti-201105120770006

Počasno mjesto u povijesti

A ako Kosor i ne bude upamćena u hrvatskoj povijesti po tome što je uvela državu u Europsku uniju, mogla bi biti po tome što je dekriminalizirala travu! Kod nekih bi joj to moglo donijeti i počasno mjesto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je odbijala i pomisao da bi džoint u džepu mogao značiti išta drugo do kaznene prijave, u novom prijedlogu Kaznenog zakona, objavljenom ovih dana na stranicama Ministarstva pravosuđa, posjedovanja trave u količini za osobnu upotrebu na popisu kaznenih djela nema. Predizborni trik? Ili je ipak samo riječ o tome da su prijedlog radili stručnjaci, a da konačnu riječ ima politika?

Inače, reforma KZ-a donosi niz zanimljivih izmjena i novih, u mnogome boljih rješenja u zaštiti žrtava zlostavljanja, primjerice. Što će, međutim, od tih rješenja preživjeti saborsku raspravu?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

arti-201105100148006

Unite, unite Europe!

Da se vratimo na ranije spomenuti europski klub - jedno od najvećih dostignuća ujedinjene Europe, ukidanje granica, moglo bi uskoro postati prošlost. Pod pritiskom izbjeglica s afričkog sjevera, ali i drugih migranata iz svih smjerova, zemlje EU-a su počele ubrzano raditi na tome da opet postave kontrole na svoje nacionalne granice, kako bi se 'obranile'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Žalostan kraj bar dijela europskog sna koji su, ispostavlja se, omogućili korumpirani, tiranski režimi rješavajući problem izbjeglica metodama koje možda u Europskoj uniji ne bi prošle, ali su provođene uz znanje, blagoslov, pa i nagovor europskih zemalja. No, izbjeglice, emigrante, azilante neće zaustaviti granice i kontrole. Privlači ih obilje i život s ove strane tih barijera i prestat će dolaziti kada za tim ne budu više imali potrebe, kada kod kuće budu mogli dobiti život bar malo dostojan čovjeka.

arti-201105130353006

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članci:

arti-201105070011006 arti-201104300001006

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču