Josipoviću mirovina s 22.000 kuna pada na 8.800

12.7.2012.
11:21
VOYO logo

Kad je Vlada na početku mandata ukinula povlaštene mirovine za državne dužnosnike, iz toga je bio izuzet jedino predsjednik Republike, ali sada izmjenama zakona o posebnim pravima predsjednika predlaže da i on izgubi taj poseban status, piše Novi list.

Tako predsjednička mirovina više neće biti 90 posto njegove plaće, što znači da Ivo Josipović ne bi, prema sadašnjoj plaći, imao mirovinu od gotovo 22 tisuće kuna, nego će ona biti ograničena općim mirovinskim zakonom prema kojem maksimalna mirovina može iznositi oko 8.800 kuna. Kako se prava ne mogu gubiti retroaktivno, predsjedničku mirovinu zadržat će Stjepan Mesić i udovica prvog predsjednika Ankica Tuđman.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mesić će tako zadržati još neke povlastice – pravo na vozača, službeno vozilo, ured s dva službenika i tjelohranitelja – dok bi ubuduće bivši predsjednik izgubio pravo na tjelohranitelja. Uz to, Vlada mu korištenje ostalih povlastica ograničava na rok od pet godina. No, Mesić će svoja prava zadržati trajno. Budući predsjednici pak dobivaju pravo na povratak na staro radno mjesto nakon što im istekne mandat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo