VIŠE PREPORUKA NEGO PRAVILO / Ministar pravosuđa priznao da ipak neće biti kazni zbog covid-potvrda; U Mostu likuju: 'Pada u vodu Plenkovićev nalog'

Image
Foto: Goran Stanzl/Pixsell

Ministar pravosuđa Ivan Malenica na koalicijskom je sastanku rekao da lokalni i državni dužnosnici neće snositi sankcije zbog odbijanja obveznih covid-potvrda

17.11.2021.
10:49
Goran Stanzl/Pixsell
VOYO logo

Unatoč odluci Nacionalnog stožera civilne zaštite da je od utorka za ulazak u javne, lokalne i državne institucije potrebno predočiti covid-potvrdu ili negativan test na koronavirus, postoji nekolicina lokalnih dužnosnika koji su se na to oglušili.

Na sastanku HDZ-a i koalicijskih partnera, koji je održan u utorak, posebno je istaknut primjer sinjskog gradonačelnika Mire Bulja, koji je i ranije imao prijepore oko epidemioloških mjera, a spominjao se i predsjednik Zoran Milanović, koji je rekao da na Pantovčaku ljude "neće maltretirati" covid-potvrdama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
BUNT NA LOKALNOJ RAZINI /

Primošten i Sinj ne uvode obvezne-covid potvrde: 'Nećemo dijeliti ljude niti im ograničavati temeljna ljudska prava i slobode'

Image
BUNT NA LOKALNOJ RAZINI /

Primošten i Sinj ne uvode obvezne-covid potvrde: 'Nećemo dijeliti ljude niti im ograničavati temeljna ljudska prava i slobode'

"Zadužit ćemo ministra pravosuđa Ivana Malenicu, prije svega zbog izjava gradonačelnika Primoštena i Sinja Stipe Petrine i Mire Bulja, da vidimo na koji način pravno možemo sankcionirani takvu situaciju. Jer ovo je apsolutno nedopustivo da ljudi koji imaju mandat i odgovornost na najgori mogući način negiraju odluke Stožera", rekao je premijer Andrej Plenković nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a.

No, dobra vijest za njih, ali i sve ostale lokalne i državne dužnosnike jest da zbog toga neće snositi nikakve posljedice. Novi list piše da je ministar pravosuđa to otvoreno izjavio na koalicijskom sastanku. Dakle, obvezne covid-potvrde su više preporuka nego pravilo za čije nepoštovanje slijede sankcije. Stoga nitko ne bi trebao strahovati od otkaza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Balansiranje zadovoljstvom partnera

Zapravo, velik dio sastanka vladajuće većine je protekao u raspravi o covid-potvrdama. Neki od njih imaju i neugodna iskustva s protivnicima uvođenja covid-potvrda. Premijer i ministar zdravstva su doživjeli neugodno skandiranje prosvjednika na Markovu trgu, a prije nekoliko dana se više stotina prosvjednika okupilo i ispred kuće bjelovarskog gradonačelnika i čelnika HSLS-a Darija Hrebaka.

No, on je na sastanku kritizirao covid-potvrde, a pridružio mu se i HNS-ov Stjepan Čuraj. Neki partneri, pak, smatraju da mjere nisu dovoljno stroge. Tako se Silvano Hrelja zalaže da necijepljeni sami plaćaju troškove liječenja u slučaju zaraze i hospitalizacije, a oštrije mjere zagovaraju i Furio Radin te Radimir Čačić. Premijer će očito morati balansirati i sa zadovoljstvom svojih koalicijskih partnera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Formalnih zaključaka u cijeloj priči nije bilo, osim što je Plenković eksplicitno dao do znanja da Hrvatska neće kopirati austrijski model koji necijepljenima praktički brani izlazak iz kuće, osim zbog opravdanih razloga. Neće se dogoditi niti njemački model 2G u kojem je sve dopušteno cijepljenima i preboljelima.

Priopćenje Hrvatske biskupske konferencije, u kojemu kler izražava skepsu prema "prisili i uvjetovanju" te preporučuje testiranje "neinvazivnim metodama" zateklo je Banske dvore. Čačić je jučer navodno kritizirao vodstvo HDZ-a, jer nije razgovaralo sa svećenstvom i pripremilo ih za covid-potvrde.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O Laucu i referendumu - ni riječi

O posljednjem istupu Gordana Lauca i najavi Mosta da će raspisati referendum protiv covid-potvrda, nije bilo ni riječi. Zato se oglasio jedan od inicijatora referenduma, Mostov Nikola Grmoja.

"Nakon naše najave referendumske inicijative ustavni stručnjaci potvrđuju da je Stožer odlukom o obveznom testiranju necijepljenih u potpunosti zamijenio Hrvatski sabor kao najviše predstavničko tijelo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kažu kako u članku 47. Zakona na koji se Vlada poziva nema nijedne odredbe koja bi Stožeru davala ovlast da općim propisom regulira obvezu testiranja samo za određene kategorije građana, samo za određene službe, samo za određene prostore, samo za određene djelatnosti itd." i slažu se da samo Hrvatski sabor može donositi takve propise koji u velikoj mjeri ograničavaju prava i slobode građana, ali ih i diskriminiraju.

Osim toga, na koalicijskom sastanku vladajuće većine ministar Malenica je potvrdio da su covid-potvrde na razini preporuke, a ne pravila koje bi pod prijetnjom kazne morali poštivati svi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle, ne samo da pada u vodu Plenkovićev nalog da se kazni našeg Mira Bulja i ostale dužnosnike koji ne žele dijeliti građane nego nitko od građana ne može biti sankcioniran zbog nepoštivanja ove preporuke Stožera. Tek smo najavili referendum, a već su se počeli povlačiti, ali mi svakako idemo do kraja", poručio je Grmoja na Facebooku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo