državni odvjetnik diže ručnu / Istražujemo zašto nema kazni za one koji ne plaćaju alimentaciju, Cvitan: 'U 18 godina suci nisu riješili 2400 predmeta'

'U 18 godina suci nisu riješili 2400 predmeta alimentacija koje im je DORH poslao po hitnom postupku', poručio je glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan

2.2.2017.
18:58
VOYO logo

Hrvatsko pravosuđe je toliko sporo da rijetki još vjeruju u pravdu. Ali, kada se ta sporost lomi preko leđa djece rastavljenih roditelja, tad i glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan diže ručnu i poručuje: "U 18 godina suci nisu riješili 2400 predmeta alimentacija koje im je DORH poslao po hitnom postupku"! 

Rijetko govori u medijima, uvijek je odmjeren i oprezan, ali kad su u pitanju alimentacije za djecu - Dinko Cvitan više nije mogao šutjeti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Od '99 godine do 2016. godine u 2400 predmeta nema ni prvostupanjske presude. Ja sam o tome pisao i javno govorio ministru. Prošlo je 18 godina, to dijete sada ima djecu, a tata i mama nisu plaćali alimentaciju", poručio je glavni državni odvjetnik.

Pitali smo ministra kako riješiti problem i gdje je uzrok - ali, konkretnog odgovora nema. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nedopustivo je da traju predugo jer se radi o najslabije zaštićenim osobama u durštvu,a  to su djeca. Mi inzistiramo da to bude, a i po zakonu je hitno, pa ćemo pratiti kakva je stiuacija", izjavljuje Ante Šprlje, ministar pravosuđa.

Neka suđenja dugo traju jer se roditelji skrivaju od suda - a kada ih se napokon privede - onda skrivaju  novac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Često se događa da se te osobe dogovore s poslodavcem da dobiju otkaz i dobivaju plaću na crno i tako izbjegnu svoju obvezu", kazala je Jelena Grbešić, odvjetnica obiteljskog prava.

Za izbjegavanje plaćanja alimentacije najčešće sudovi izriču uvjetne kazne, no propisana je kazna do tri godine zatvora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ona je svrsishodnija za one koji namjerno izbjegavaju plaćanje - kao neku vrstu javne sramote. Ali, kod onih koji nemaju sredstava zatvorska kazna nije efikasna jer bi spriječila osobu da zaradi ono malo za što bi i imala šanse", kazala je Ivana Milas Klarić, pravobraniteljica za djecu.

Ogorčeni samohrani roditelji i djeca - pomoć traže gdje god mogu jer uglavnom žive u siromaštvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Žive u biti na dječijem doplatku i socijalnoj pomoći. Čekaju da jednog dana napalate taj iznos od 900 kn mjesečno puta 100 godina. Jedna mama je rekla - pa valjda će doći dok moj sin počne studirati pa će to biti novci za njegov studij", dodaje Iva Jovović, udruga 'Let'.

Iskustva su različita i sva redom potresna, ali priča o roditelju koji je došao na sud - i nevješto se pretvarao da ne posjeduje baš ništa - postala je ružna anegdota.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Čak nema ni bankovnu karticu u 21. stoljeću. Na sud je došao s autom koji je, citiram, posudio od prijatelja. Benzin mu je platio drugi prijatelj, cigarete je dobio od trećeg prijatelja. Očigledno je da on od nečega mora živjeti, ali gdje su ta primanja? Gdje su ona skrivena?", pita se Jovović.

Kada ne postoji nikakva šansa da dijete dobije alimentaciju tada se događa, ali vrlo rijetko, da alimentaciju plaća država. I to najdulje tri godine - samo 500 kuna mjesečno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo