Hrvatski proizvod – neplaćen prekovremeni rad

Nedavno online istraživanje o prekovremenom radu kod hrvatskih radnika pokazalo je da Hrvatima prekovremeni rad nije stran pojam, ali im zato plaća za te sate – jest.

16.4.2012.
13:04
VOYO logo

Hrvatski Zakon o radu ne određuje novčanu naknadu za prekovremene sate, nego se to određuje ugovorom o radu ako nije određeno pravilnikom o radu ili kolektivnim ugovorom. Dakle, prekovremeni rad bi morao biti plaćen, a sam iznos se posebno dogovara kod pojedinog poslodavca. No, nažalost, velik broj hrvatskih poslodavaca zakona se uopće ne pridržava.

Tako je čak 83 posto ispitanika kazalo da svakodnevno (18 posto) ili povremeno (65 posto) ostaje raditi prekovremeno, pokazalo je istraživanje časopisa Direktor i konzultantske tvrtke Proago provedeno u razdoblju od 29. veljače do 10. ožujka 2012., na uzorku od 351 ispitanika – poslovnih ljudi. Sedamnaest posto ispitanika je kazalo da ne rade prekovremeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Samo je 16 posto ispitanika plaćeno za prekovremene!

Najviše je ispitanika kazalo kako prekovremeno rade zbog naravi posla koji ovisi o iznenadnim angažmanima (57%), zbog toga što imaju previše posla, a premalo ljudi (31%), te zbog loše podjele zaduženja (13%).

Nažalost, čak 60 posto ispitanika je kazalo da im prekovremeni rad nije plaćen, njih 16 posto uvijek bude plaćeno, dok njih 7 posto dobije novac tek kad se skupi određeni broj prekovremenih sati mjesečno!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, 38 posto ispitanika kaže da ne postoji neki drugi oblik kompenzacije prekovremenog rada, dok njih 17 posto za određeni broj prekovremenih dobiva slobodne dane. Njih 2 posto na kraju godine za prekovremene dobije određeni bonus.

Zaposleni loše poznaju Zakon o radu

Što se tiče pitanja o nadzoru prekovremenog rada, 37 posto ispitanika kaže da nemaju nikakvog nadzora, kod 35 posto se točno registriraju sati dolaska i odlaska, a njih 15 posto sami zapisuju prekovremene sate i na kraju mjeseca ih prijavljuju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom da zakon u Hrvatskoj ne obvezuje poslodavce na plaćanje prekovremenih sati, nitko im ne može spočitati uštedu novca na tom segmentu. No, čak 25 posto ispitanika izjavilo je da se tvrtka u kojoj rade ne pridržava niti onih odredbi o prekovremenom radu koje jesu propisane zakonom, dok 31% ne zna je li prekovremeni rad u tvrtki u kojoj rade provođen u skladu sa zakonom. Nažalost, pokazalo se i da 48 posto ispitanika uopće nije upoznato s regulacijom prekovremenog rada u Hrvatskoj, odnosno da znaju neke osnovne informacije za koje uopće nisu sigurni jesu li točne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike