Vladina odluka / Istražili smo: Tko daje 1000 eura pod bor zbog povećanja neoporezivog dijela nagrada?

Vlada je dala mogućnost svim poslodavcima da isplate već ove godine božićnice do 7500 kuna. Istražili smo koje će tvrtke to i učiniti

22.11.2018.
20:30
VOYO logo

Ugostitelj Zlatko Bjeloš jedan je od 1900 zaposlenika pekarske tvrtke, koji će od iduće godine imati veću plaću. "Osim samog dobitka na plaću, lagodniji život, bit će za dijete malo više, možda za ženu. S obzirom da dolazi božićni blagdani možda neka večerica sa strane", tvrdi Zlatko.

Odluka je stigla nakon Vladine najave o povećanju neoporezivog primitka do 7500 kuna. "S ovom odlukom Vlade koja nam je dobro došla da smo se malo ubrzali i donijeli smo odluku da u narednoj godini na svakom zaposleniku, njih 1900 na plaći isplaćujemo 400 kuna neoporezivo, a ostatak od razlike 2800 kuna kao i ove godine isplatimo kroz Božićnicu i Uskrsnicu", kazao je Marin Picukarić, član Uprave Mlinara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vladina odluka na snagu stupa 1. prosinca pa će upravo zato već idući mjesec veće božićnice dobiti oko 10 tisuća radnika Hrvatske pošte, dvije i pol tisuće kuna čeka i radnike HEP-a, a dodatna nagrada stiže i zaposlenicima Atlantic Grupe. 

Sindikati poručuju da se otvara prostor manipulacijama

"Ima tu još puno pitanja sad se otvaraju nedoumice i radimo s ministarstvom financija da te nedoumice ispeglamo tako da ljudi jasno znaju na koji način i za koga i kako isplatiti jer je pitanje ako je to nagrada kako je isplatiti možete nekome tri, a nekome pet ili morate svima isplatiti", kazao je Davor Majetić, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I u INI će koristiti poreznu olakšicu kod nagrađivanja radnika, no na koji način - još ne znaju. 1000 kuna božićnice dobit će radnici Hrvatskih cesta koje neće koristiti povećanje neoporezivog iznosa, kao ni Zagrebački holding, ali koji će zaposlenicima dati oko 2900 kuna božićnice. Sindikati poručuju da se ovime otvara samo prostor manipulacijama.

"Neće povećavati plaću, samim time neće biti dodatnih uplata niti za mirovinsko, niti za zdravstveno osiguranje, niti plaćanja lokalnih poreza prireza i svega drugoga nego će poslodavac  na jednoj strani uštedjeti, na drugoj strani dati radnicima", zaključuje Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo