Ususret Svjetskom tjednu dojenja / Istražili smo: koliko Hrvatice doje i mijenjaju li svoje navike?

Hrvatska je među zemljama s najvišim standardima po pitanju dojenja djece, a predvode ih skandinavske zemlje.

27.7.2016.
19:30
VOYO logo

Gordana Dubrovčić kaže, iako je s trojkama tri puta zahtjevnije, sve će ih dojiti.

"Sve smo ih dojili do sada i ove ćemo isto koliko možemo, koliko uspijemo. Potrudit ćemo se. Znamo da je to za njih ovako male najbolje", rekla je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S njom se slaže i Ivana Brkić, majka koja prvo dijete nije mogla dojiti.

"Možda zbog neiskustva, možda zato jer sam bila mlada mama, uplašena pa sam malo i prerano odustala. Mislim da je i financijski isplativije i za bebu zdravije", kaže Ivana. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema posljednjim podacima Hrvatice sve više doje. Prije osam godina prva dva mjeseca života djeteta dojilo je 56 posto majki, dok je danas taj postotak veći za gotovo 40 posto.

"Nakon otpusta iz rodilišta stanje nažalost ostaje nepromijenjeno. Nakon 36, 12 ili 24 mjeseca manje-više su isti postoci. Odnosno, nakon šest mjeseci već pola majki odustane od dojenja", izjavila je Irena Zakarija-Grković, predsjednica Hrvatske udruge IBCLC savjetnica za dojenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poželjno je da majke doje šest mjeseci, a nakon toga koliko majka i dijete žele. Dobrobiti za dojenu djecu samo se nižu.

"Manje respiracijskih bolesti, manje dijarealnih bolesti, kasnije debljine kod djece i veći kvocijent inteligencije i nekih autoimunih bolesti", objasnio je pedijatar Josip Grgurić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ove godine sva hrvatska rodilišta dobila su status Prijatelja djece, a uskoro se pripremaju i novi programi - rodilišta Prijatelji majki.

"Projekt je pripremljen. Odnosi se na četiri rodilišta. Izrađeni su kriteriji i planiran je početak provedbe u rujnu ove godine", izjavila je Sanja Predavec, predstavnica Ministarstva zdravlja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dojenje bi trebalo biti posve normalno i prihvatljivo svima.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo