Beba još uvijek životno ugrožena / Kakva je to pasmina Dogo Argentino? 'Ako nisu socijalizirani, nije im mjesto s djecom'

Dok se beba oporavlja, istražujemo koja je to pasmina i što je kod nje najvažnije?

24.3.2019.
21:30
VOYO logo

Jednomjesečna djevojčica koju je prije dva dana izgrizla argentinska doga i dalje je životno ugrožena, ali je stabilno. I dok se beba oporavlja, istražujemo koja je to pasmina i što je kod nje najvažnije?   

Kakve će posljedice imati niti dva mjeseca stara beba, još se ne zna. CT je pokazao kako su oštećenja mozga i dalje prisutna, ali na sreću - nema komplikacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Još uvijek je to vrlo rana faza i vrlo je nezahvalna definitivna i nemoguća prognoza u ovom smislu, ali mislim da će se u idućih nekoliko dana rasvijetliti kolika su oštećenja, kojeg ranga i kojih dijelova mozga i naravno vidjeti što treba napraviti da se maksimalno zbrine ono što je moguće napraviti. Ugriz pasa sa sobom donosi niz infekcija jer nema goreg od ugriza pasa koji ima inficirana usta", kazao je ravnatelj Klinike za dječje bolesti Goran Roić.

Pasmina Dogo Argentino, kakav je ugrizao djevojčicu Arsenio Ilić uzgaja već pet godina. Kaže kako se ljudi nerijetko boje ove pasmine. S odgojem ovakve opasne pasmine, kaže, treba početi što ranije. Iako i sam u obitelji ima malo dijete, smatra da djetetu nije mjesto kraj psa. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bez obzira na veličinu, i mačka može ogrebati dijete, znači može napraviti problem, pogotovo ovakav pas od 40 do 60 kila, mislim da takvim psima definitivno nije mjesto zajedno s djecom", kazao je Arsenio Ilić, uzgajivač Dogo Argentina pasmine. 

Svojeg psa redovito cijepi, a vodi ga na uzici i s brnjicom. S tim se ne slaže Ivona. Istu pasimu uzgaja godinama i odlazi na izložbe. Tvrdi kako takav pas nije opasan za djecu, ali da je ključna socijalizacija i dobar odgoj.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uvezen je iz Finske i kao štene je došao dosta uplašen, znači tu smo opet jako puno vremena posvetili socijalizaciji", kazala je Ivona Krkač, vlasnica psa pasmine Dogo Argentino. 

Ovo što se dogodilo kraj Koprivnice, kaže, je prestrašno. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U ova zadnja dva dana Dogo Argentino je prikazan u drugačijem svjetlu. Jako lošem svjetlu. Znači, Dogo Argentino, ovo što je prikazano, 90 posto nije. Ovaj slučaj puno govori o vlasnicima i o odgoju psa. Također, govori puno o tome otkud je pas uzet, je li iz kontroliranog uzgoja ili je za 100 - 200 eura jer je on slatko malo štene, a ti ustvari ne znaš što je on proživio", dodaje Krkač. 

Je li ovaj iz Koprivnice bio čistokrvni Dogo Argentino još se ne zna. U Klaićevoj bolnici danas poručuju kako često imaju slučajeve ugriza pasa. No, u ovako ranoj životnoj dobi i s ovakvim ozljedama - ne pamte.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANE VIJESTI: 

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo