Što su zapravo box barijere? / Istražili smo: Kada će biti gotova retencija od 120 milijuna eura koja Karlovac treba zaštititi od poplava

Trajno riješenje, barem za sliv Kupe priprema se uzvodno od Karlovca

15.5.2019.
22:16
VOYO logo

Već dvije godine koliko su u upotrebi box barijere umnogome olakšavaju obranu od poplava. Za razliku od zečjih nasipa pokazale su se mnogo izdržljivije i učinkovitije, ali i box barijere nisu trajno riješenje. 

Trajno riješenje, barem za sliv Kupe priprema se uzvodno od Karlovca. Riječ je o golemoj retenciji vrijednoj 120 milijuna eura i, kako je rekao premijer, upravo su danas počeli razgovori s delegacijom EU kako bi se taj projekt koji već godinama stoji samo na papiru, konačno realizirao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Deseci tisuća vreća visokih 2 do 3 metra - punjenih pjeskom, šljunkom ili zemljom - spasile su Karlovčane. 

"Ovaj put nije ušlo u kuću, prije je bila tri dana u kući voda", rekla je Ana iz Logorišta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kuće oko Mrežnice i Korane od prošle godine imaju malo ružniji pogled kroz prozor - ali ipak slave bijele box barijere. A ako se pitate nisu li to samo obične vreće s pijeskom - evo odgovora.

"To su puno veće vreće sa pjeskom koje su povezane, stabilnije, mogu se nadograđivati. Tu gdje smo postavljali prošle godine, ima mjesta gdje idu do 3 metra", ističe Mišo Čičak, voditelj službe zaštite od štetnog djelovanja voda Hrvatske vode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada ih nije bilo, sve kuće u Logorištu i Mostanju su bile potopljene. Ove godine, voda je stigla do dvorišta dvadesetak kuća, i to uz minimalne štete. 

"Ima rok trajanja, zaštitili smo ih geotekstilom, zemljom koju vidite tamo, sada su stabilnije nego prije godinu dana, pretvorile su se u stijenu", dodaje Čičak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako se ne bi žalili - kad su kuće u Mostanju, Logorišu i švarči izgledale ovako pa gotovo svake godine. 

2023., čekamo te

Nasip stiže za 4 godine. Suhu budućnost danas su najavili političari u odijelima i gumenim čizmama. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Danas gradonačelnik razgovara s tehničkom delegacijom EU kako bismo projekt koji je vrijedan 120 milijuna eura realizirali i na dugoročniji način pomogli Karlovčankama i Karlovčanima", rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Tih 120 milijuna europskih eura, ići će u obranu od poplava u slivu rijeke Kupe na karlovačkom i sisačkom području. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nasip bi trebao doći na područje gdje su sada box barijere oko Korane i Mrežnice, uz Turanj, Malu Švarču, Mostanje i Mostanjsko polje. Uz to uredit će se i retencija Kupčine, gdje će se moći skladištiti dodatnih 150 milijuna kubnih metara vode. Samo sisačko-moslavačka županija dobit će 90 kilometara novih nasipa. 

Do 2023. će se morati pouzdati u box barijere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stanovnici trebaju brinuti?

"Da, uvijek, ali vjerujemo da se ne može ponoviti ono iz 2014. godine, ali opreza nikad dosta", poručuje Zoran Čavlović, glavni centar obrane od poplava Hrvatskih voda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gunja se, nadaju se - neće ponoviti, ali idućih dana problema bi moglo biti baš tamo. 

"Sad vodni val ide prema Županji i Gunji, imat ćemo pritoku iz Bosne. A to je dosta visoko", dodaje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada je obećala, nasipi i retencija stižu. Stanovnici neće više brinuti za svoje domove, a novinari neće kampirati uz box barijere. 2023., čekamo te. 

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo