detaljna analiza / Istražili smo gdje se najbolje jede: u Studentskom centru, Saboru ili Remetincu?

Uvijek volimo zaviriti u tuđi lonac pa nas je baš zanimalo gdje se bolje jede - u Studentskom domu, Saboru ili u Remetincu? I možda će vas iznenaditi što smo otkrili

2.3.2016.
22:42
VOYO logo

Svi mi volimo jesti kvalitetno, ukusno, ali i po mogućnosti, što jeftinije. Istražili smo kako jedu studenti, političari i zatvorenici te čiji je ručak ukusniji, čiji zdraviji, a čiji jeftiniji.

Kuhani špek za zatvorenike u Remetincu, riža i svinjetina za studente, i piletina s mlincima za zastupnike, bili su sastojci današnjih menija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tko misli da se u zatvoru loše jede, vara se, kaže gospođa Barica, alfa i omega remetinečke kuhinje.

"Danas imamo miješano varivo za dijete i za obične ručkove. u to varivo dodajemo kuhani špek, a u dijetalne kuhane safalade. Za dijabetičare imamo i juhu, a nudimo i pileće hrenovke, tijesto i dinstano zelje", pokazala nam je zatvorska kuharica Barica Matić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Menije sastavlja gospođa kuharica, zajedno s liječnikom i predstavnikom zatvorenika. 

Koliko košta današnje kelj varivo s kuhanim špekom i jabuka, ni oni ne znaju - jer velik dio sastojaka stiže iz zatvorskog sustava. Meso je kaže, često uzgojeno na licu mjesta, dok se voće i povrće ni ne šprica. Barica ide toliko daleko pa kaže - u Remetincu se jede i bolje nego u brojnim domaćinstvima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svemu joj pomaže 12 zatvorenika koji obavljaju sve kuhinjske poslove, od guljenja krumpira do posluživanja jela u ćelijama. U Remetincu se poštuju izbori, živjeli su ovdje i vegani i vegetarijanci. 

od 650 zatvorenika u Remetincu njih 24 su vegetarijanci. Oni danas za ručak imaju složenac s povrćem i krpice za zeljem. Sve to naravno, jedu sa žlicom iz sigurnosnih razloga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon zatvorskog, na red je došao i studentski meni: samoborski kotlet s rižom, juha, kupus salata i jabuka, a sve to studenta košta 6,50 kuna. Stvarna cijena je 22 kune i 60 lipa. 

Iako zvuči i više nego dobro, mnogi studenti tvrde kako menze više nisu što su bile prije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da se u menzi može naći nešto za svakoga. Ima i zdrave i brze hrane, nije kao kod kuće, ali ja sam zadovoljna", tvrdi studentica kineziologije Marta Trinajstić. 

Nije loše, ali nije ni restoran s Michelinovim zvjezdicama, kaže Marta koju pizze i hamburgeri ne zanimaju. Da, studenti sve češće jedu zdravu hranu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Navike se mijenjaju. Primjetan je porast potražnje za zdravijom hranom, više se traži voće, povrća i riba", rekla je Jasna Tomašić, upraviteljica prehrane studentskog doma Stjepan Radić.

Evo što su sve studenti danas mogli odabrati u jednoj od najvećih i najpopularnijih menzi - na Savi odnosno u domu Stjepan Radić.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imamo vegetarijanski meni, torteline, ćevape, pomfrit, pečenu svinjetinu, bečki odrezak, lignje, pečenu piletinu, vinski gulaš i priloge svih vrsta", rekla je Tomašić. 

Samo dva su menija na izboru saborskim zastupnicima. Saborska je kuhinja bila pusta, jer zbog loših iskustava ne žele se snimati ni zaposlenici ni zastupnici. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Saborski zastupnik svoju će piletinu s mlincima platiti 32 kune, a doda li tome i kolač, 36 kuna. Što se kvalitete tiče, u usporedbi sa zatvorenicima i studentima, saborski zastupnici očekivano najbolje jedu.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo