ISTRAGA U TIJEKU: / Hrvatska je kontaminirana krivotvorenom GMO sojom, nitko ne zna koliko je ima

Image
Foto: PIXSELL, Marko Lukunić

Na bjelovarskom području, kod nekoliko poljoprivrednika, inspekcija je u sjemenu soje pronašla udjele genetski modificiranih organizama.

4.11.2015.
10:36
PIXSELL, Marko Lukunić
VOYO logo

Iako je Hrvatska po zakonu slobodna zona od uporabe genetski modificiranih organizama, ovih je dana na bjelovarskom području pronađeno sjeme s udjelima GMO-a. Riječ je o sjemenu soje koje je inspekcija pronašla kod jednog poljoprivrednika, a potom kod još nekoliko njih, piše Glas Slavonije. Utvrđeno je čak i da je sjeme kupljeno u redovnoj prodaji, uz račun i deklaraciju prema kojoj o GMO-u u tom sjemenu nema riječi.

Poljoprivredni inspektor zabranio je daljnje provođenje agrotehničkih mjera kod poljoprivrednika kod kojih je kontaminirano sjeme pronađeno, te je naredio njegovo trajno i neškodljivo uništavanje. Iako postoji mogućnost da se pelud sa zasijanog kontaminiranog sjemena može raširiti dalje bez ljudskog faktora, čini se da to ovdje nije slučaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hoće li GMO nakon ove odluke preplaviti europske zemlje?

Image

Hoće li GMO nakon ove odluke preplaviti europske zemlje?

Image

Hoće li GMO nakon ove odluke preplaviti europske zemlje?

Tragovi vode u susjednu državu

Prema navodima iz Ministarstva poljoprivrede, tragovi vode preko granice te će poljoprivredna inspekcija u suradnji s drugim nadležnim tijelima provoditi daljnje inspekcijske postupke i istragu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Postoji osnovana sumnja da je riječ o kaznenom dijelu, tj. da je sjeme soje legalnog proizvođača prepakirano te kao krivotvoreni proizvod plasirano na tržište. Dosadašnjom istragom utvrđeno je i to kako je moguće da je sporno sjeme soje prepakirano izvan Hrvatske, zbog čega smo službenim putem obavijestili nadležno ministarstvo susjedne države, jer je prema dosadašnjem tijeku inspekcijskog nadzora utvrđeno da je u postupak prometa, trgovine predmetne soje bila uključena i tvrtka iz susjedne države", navode u Ministarstvu no ne preciziraju o kojoj zemlji je riječ, jer su postupci u tijeku.

Evo kakvo je stanje s GMO usjevima u Hrvatskoj

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rupe u kontroli

Poljoprivrednik iz Drenja, koji je 11 godina radio u Austriji, Željko Fabric tvrdi da je sustav ovaj put zakazao te da se proizvođače soje ustrajano kontrolira, a proizvođače sjemena nedovoljno.

"Ondje je na svakoj vrećici bio pečat državnog inspektorata, ovdje sam istresao na stotine paleta sjemena, a taj sam pečat vidio samo jednom", prokomentirao je za Glas Slavonije dodajući kako fokus treba biti na proizvođaču i dorađivaču sjemena te da ratar tu ne može biti kriv.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glas Slavonije/Danas.hr

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo