HRVATSKA POLICIJA UZVRATILA ISTOM MJEROM: / Slovenskim ribarima poslane kazne zbog ilegalnih prelazaka granice

Image

Nastavlja se kažnjavanje ribara iz Savudrijske vale.

29.1.2018.
17:44
VOYO logo

Policijska uprava istarska je danas poslala na adrese slovenskih prekršitelja Zakona o nadzoru državne granice, odnosno slovenskih ribara, prvih 11 prekršajnih naloga

Šest prekršajnih naloga odnosi se na obrtnike na koje su registrirana plovila, dok je pet prekršajnih naloga za tvrtke za koje rade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je objašnjeno iz MUP-a RH, prekršajnim nalozima što su upućeni tvrtkama obuhvaćeni su i njihovi direktori, a prijete im kazne od ukupno 16 tisuća kuna. Obrtnici će, pak, morati platiti po 2.500 kuna.

Istarski ribari dobili su od slovenske policije novčane kazne u iznosu od 500 eura, koje mogu biti umanjene za 50 posto odnosno njihov je iznos 250 eura ukoliko se kazna plati u roku od osam dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
STIGLE KAZNE HRVATSKIM RIBARIMA ZA LOV U SAVUDRIJSKOJ VALI: /

Slovenci od ovog čovjeka i njegove supruge traže 67.500 kn

Image
STIGLE KAZNE HRVATSKIM RIBARIMA ZA LOV U SAVUDRIJSKOJ VALI: /

Slovenci od ovog čovjeka i njegove supruge traže 67.500 kn

Pejčinović Burić: 'Hrvatski ribari se ne trebaju brinuti'

Hrvatska policija danas šalje prve prekršajne prijave slovenskim ribarima, a svojim ribarima pružit će svu potrebnu pravnu pomoć kako bi se našlo rješenje za situaciju u kojoj su se našli, izjavila je u ponedjeljak u Zagrebu potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova MarijaPejčinovićBurić.

"Žalimo da je slovenska strana slanjem kazni prekršila dosadašnji dogovor o izbjegavanju incidenta i u zaštiti našeg teritorija mi smo prisiljeni odgovoriti istom mjerom tako da će hrvatska policija danas poslati prvih 11 prekršajnih prijava slovenskim ribarima", rekla je ministrica u izjavi za novinare..

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po njezinim riječima, hrvatski se ribari "ne trebaju brinuti". "U dogovoru koji je postignut s hrvatskim institucijama mi ćemo pružiti svu pravnu pomoć koja je potrebna kako bi iznašli rješenje za ovu situaciju u kojoj su se našli", kazala je Pejčinović Burić.

Pejčinović Burić je podsjetila da u međunarodnom pravu u odnosima između država nema jednostrane primjene arbitražne odluke, pa tako ni u ovom slučaju arbitražne odluke koju Hrvatska ne prihvaća, stoga nema ni promjene na terenu. "Granica u skladu s međunarodnim pravom ostaje na sredini crte Savudrijske vale", istaknula je ona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Erjavec: 'Zaštitit ćemo slovenske ribare'

Slovenski ministar vanjskih poslova KarlErjavec kazao je u ponedjeljak da će Slovenija svoje ribare i ostale državljane zaštititi od pokušaja Hrvatske da im se naplate kazne za ulazak u dio Savudrijske vale koji je arbitražnom presudom pripao Sloveniji.

Diplomatska nota kojom je Hrvatska krajem prošlog tjedna najavila takvu mogućnost pošto je slovenska policija poslala globe četranestorici hrvatskih ribara iz Savudrije za ribolov u spornom dijelu zaljeva, "apsurdna" je, rekao je Erjavec na konferenciji za novinare. Ustvrdio je da za takav potez Hrvatska nema nikakva pravnog temelja jer se rad o slovenskim vodama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Granicu na moru arbitražni sud prvi je put odredio jer ona ranije nije postojala, rekao je Erjavec. "Mi to doživljavamo kao medijski spin, predstavu za hrvatsku javnost jer bi bilo apsurdno kažnjavati slovenske ribare za ribarenje u slovenskom moru", rekao je.

Ponovo je da njegovo ministarstvo protiv Hrvatske sprema tužbu pred sudom Europske unije u Luksemburgu te da će o cijelom slučaju i Europska komisija morati "dobro promisliti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slovenija je spremna zaštititi slovenske ribare i ostale državljane koji bi bili izloženi neugodnostima na granici, rekao je slovenski šef diplomacije. "Hrvatska nema nikakvog pravnog utemeljenja za kažnjavanje naših ribara, oni love u slovenskom moru na temelju granice koju je odredila arbitraža, kazao je slovenski šef diplomacije.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo